Свет

Стејт департмент "забринут" да ће Путин проћи некажњено

Уколико Владимир Путин може да нападне суверену земљу Украјину и прогласи део њене територије својом, други би могли да ураде то исто, поручила заменица америчког државног секретара, заборављајући на НАТО агресију на СР Југославију
Стејт департмент "забринут" да ће Путин проћи некажњеноwww.globallookpress.com © Julia Nikhinson - CNP

Заменица америчког државног секретара Венди Шерман изјавила је да "уколико Владимир Путин може да нападне суверену земљу Украјину, прогласи део њене територије својом, одлучи како народ треба да живи, киднапује децу, пошаље их у логоре и преваспитава, онда би и други могли да ураде исто и прођу некажњено".

Она је у интервјуу за француски "Монд" рекла и да отуда толика одлучност САД и посвећеност савезника да се помогне Украјини.

"На самом почетку инвазије мислило се да ће Путин заузети Кијев за један дан. То се не дешава. Ево нас годину дана касније, а он заправо није ништа узео. Народ Украјине показује изузетну вољу, посвећеност и храброст, као и остатак света", рекла је Шерман.

Њена изјава би се, у најмању руку, могла окарактерисати као бизарна, с обзиром на то да је 1999. године била саветник Стејт департмента у Клинтоновој администрацији, што значи да је сведочила и била део клике која је одлучила да бомбардује СР Југославију. 

Агресија, не једне земље, већ целе НАТО алијансе, на суверену земљу (СРЈ), без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, остала је некажњена до данас, али, то очигледно не брине заменицу америчког државног секретара. 

Најзад, као што је поручио амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, "изненађен" што Срби и даље помињу 1999. годину, "то је као када причате са неким пријатељем и он се стално враћа на неку свађу која се догодила давно. Тако је у животу држава. Морате да гледате унапред", поручио је Хил, што би, ваљда, требало првенствено да важи за земљу из које долази. 

Црвене линије 

Шерманова је за "Монд" изјавила и да се, од почетка рата, Бајденова администрација држала неколико црвених линија: нема испорука борбених авиона, нема удара по Русији, а на питање да ли ће ове црвене линије померити, Шерман је рекла да их не би тако назвала.

"Председник Бајден веома пажљиво слуша захтеве председника Зеленског и ради на испуњавању његових потреба на бојном пољу. Како се ова ужасна инвазија одуговлачи, потребе Украјине су еволуирале. Сједињене Америчке Државе и 50 других земаља су напорно радиле да испуне украјинске потребе на сваки начин, било економски, енергетски, хуманитарно подршке, војно. Ово је ситуација која се развија, на коју свет покушава да одговори", напоменула је Шерман.

Она је оценила да "оно што је урадио Путин није само страшно за украјински народ и безбедност Европе, већ је ужасно и за енергетску, прехрамбену и економску безбедност широм планете". 

"Цео све жели да се ово заустави, стога, морамо сви заједно да улажемо напор да се то оконча", истакла је она.

Упитана да прокоментарише изјаве Кијева да је "де факто чланица НАТО", Шерман каже да Вашингтон верује у политику отворених врата у Алијанси, али да је одлука о пријему на државама чланицама.

Она се, потом, осврнула и на Кину.

"Нема сумње да је Кина све већи изазов, с обзиром на способност те земље да оспори међународни поредак заснован на правилима чији је развој помогла. Али Кина сада жели да се отараси поретка, жели да кроз прозор избаци Повељу УН и Универзалну декларацију о људским правима и успостави сопствена правила, која ће служити само њој. Стога ћемо продубити наше разговоре са Кином, јер је наша и њихова одговорност да пронађемо миран пут за фер конкуренцију, у оквиру међународног поретка заснованог на праву", поручила је Шерман.

image