Свет

Конгресмен: Викторија Нуланд и Блинкен су "опасне будале" које мрзе Русију и гурају САД у рат

Бајденов тим има "дубоко укорењену мржњу према Русији", рекао је конгресмен Пол Госар
Конгресмен: Викторија Нуланд и Блинкен су "опасне будале" које мрзе Русију и гурају САД у ратwww.globallookpress.com © Thomas Imo/PHOTOTHEK

Високи званичници америчког Стејт департмента покушавају да увуку земљу "у још један светски рат" са Русијом, оценио је конгресмен из Аризоне Пол Госар. Госар, извршни директор "Твитера" Илон Маск и бивши председник Доналд Трамп, сви су протеклих дана издвојили Викторију Нуланд за најопаснију у овој групи.

Госар је одговорио на Масквов коментар да Нуландова "форсира рат" у Украјини, рекавши да је милијардер "у праву".

"И Нуланд и Блинкен имају дубоко укорењену ирационалну мржњу према Русији и настоје да увуку САД у још један светски рат", навео је Госар. "Ово су опасне будале које нас све могу побити."

У другом твиту, Госар је навео да је као неко ко није војник "Нуланд прилично спремна да подржи насиље и рат". Републикански посланик је затим цитирао чланак у којем се наводи да је Нуландова "подржавала промену режима у Русији, славила америчко уништење гасовода Северни ток и позвала на неограничен доток оружја у Украјину".

Као помоћница државног секретара за европска и евроазијска питања 2014. године, Нуланд је помогла у оркестрирању прозападног пуча којим је свргнут демократски изабрани председник Виктор Јанукович. Нуландова је отпутовала у Кијев и обећала војну помоћ демонстрантима, а у јавност је процурио и њен врло простачки разговор о наследнику Јануковича.

Државни секретар Блинкен обећао је да ће одржати доток оружја у Украјину "колико год буде потребно" и саветовао је Кијев у децембру да не пристане на договорено решење које би личило на "лажни мир".

Госар је упорни критичар политике Бајденове администрације у Украјини откако је руска војна операција почела пре годину дана. Међутим, иако Републиканска партија сада контролише Представнички дом, конгресмен из Аризоне мало шта може да уради да промени курс администрације. Значајна двостраначка већина подржава наставак слања војне помоћи Украјини, са само 11 републиканаца, укључујући Госара, који су спонзорисали закон који би смањио финансирање Кијева.

Сви ови републиканци су савезници бившег председника Доналда Трампа. У видео снимку кампање објављеном почетком седмице, Трамп је за ситуацију у Украјини окривио Нуландову и "друге попут ње" у Бајденовој администрацији. Нуландова је, како је рекао, "опседнута гурањем Украјине ка НАТО-у".

image