Свет

Бајден не да авионе: Зеленском нису потребни Ф-16

Председник Сједињених Држава изјавио је да ће Кијеву слати оно "што искусна америчка војска мисли да му је сада потребно", а претходно је рекао да кинески план за решавање сукоба у Украјини одговара само Русији
Бајден не да авионе: Зеленском нису потребни Ф-16© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да за сада одбацује могућност испоруке борбених авиона Ф-16 Украјини.

Током интервјуа лидера САД на телевизији "Еј-Би-Си" замолили су га да прокоментарише све чешће позиве украјинског председника Владимира Зеленског да се Кијеву испоруче ратни авиони западне производње.

"Видите, ми му шаљемо оно што наша искусна војска мисли да му је сада потребно. Потребни су му тенкови. Треба му артиљерија. Потребна му је противваздушна одбрана, укључујући још један ХИМАРС", изјавио је Бајден и додао да то америчко оружје има за циљ да Украјини омогући "да постигне напредак овог пролећа и овог лета, касније и у јесен", објаснио је он.

"(Зеленском) сада нису потребни Ф-16. Не постоји разлог на основу којег бисмо им сада, према процени наше војске, обезбедили Ф-16", рекао је Бајден.

Међутим, изјавио је и да Вашингтон не може да зна шта би Кијеву могло затребати за "годину, две или три од сада".

На питање новинара програма на "Еј-Би-Сију" Дејвида Мјура да ли он руководи потенцијалним снабдевањем авиона, Бајден је рекао: "За сада то искључујем."

Бајден раније није желео да одговори новинарима о чему је разговарао са Зеленским будући да се радило о "приватном разговору", док је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан изјавио за "Си-Ен-Ен" да борбени авиони "нису кључна способност" украјинске војске у овом тренутку, односно да су "Ф-16 питање за дугорочну одбрану Украјине", те да су о томе разговарала два председника.

Бајден о кинеском плану за Украјину

Током интервјуа за "Еј-Би-Си" амерички председник је упитан и како оцењује кинески план "који су поздравили у Москви".

"Ако га Путин поздравља, како може да буде добар? Не шалим се, бићу потпуно искрен: у том плану нисам видео ништа што би указивало на то да би његова реализација користила било коме другом осим Русији", рекао је Бајден.

Такође, додао је, да идеја да ће "Кина преговарати за Украјину о исходу рата који је потпуно неправедан једноставно није рационална".

Лидер САД је казао и да не очекује да ће Кина пружити Русији значајну војну помоћ за вођење специјалне војне операције у Украјини.

"Не очекујем то. Не очекујем од Кине било какву велику иницијативу о питању испоруке оружја Русији", прецизирао је Бајден.

image