Свет

Западни званичници: Кинески мировни предлог неприхватљив, даје предност Русији

Представници водећих западних земаља готово су једногласно одбацили мировни предлог Кине, коју оптужују да "није непристрасни медијатор"
Западни званичници: Кинески мировни предлог неприхватљив, даје предност Русији© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Упоредо са изјавама генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да та алијанса нема поверења у Кину као посредника јер није осудила Специјалну војну операцију, и други западни званичници брзо су одбацили кинески мировни предлог, преноси "Блумберг".

Неколико тачака које су Кинези предложили би, уколико би биле примењене, представљале "јасне предности за председника Русије Владимира Путина", наводи амерички портал.

То укључује позиве на обуставу ратних дејстава, као и укидање санкција које нису уведене у Савету безбедности Уједињених Нација, у ком Русија има право вета.

Предлог је "у самом начелу неприхватљив за САД и већину европских земаља", рекао је аналитичар "Јурејжа групе" Нил Томас.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан казао је за Си-Ен-Ен да је предлог "требало да се заврши након прве тачке", која позива на "поштовање суверенитета свих држава".

"Рат би могао да се оконча сутра, уколико би Русија престала да напада Украјину и повукла своје трупе", рекао је Саливан и додао: "Украјина није напала Русију. НАТО није напао Русију. САД нису напале Русију. Ово је рат против Украјине који је Путин сам изабрао."

Сличне поруке послала је и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, која се обратила Генералној скупштини УН.

"Ми већ имамо мировни предлог, он се зове Повеља Уједињених нација", рекла је она и додала: "Зато је пут ка миру веома јасан: Русија мора да повуче своје трупе из Украјине. Русија мора да престане са бомбардовањем. Русија мора да се врати Повељи УН".

Кинески предлог је у питање довео и председник Немачке Франк-Волтер Штајнмајер, који је рекао да је "упитно да ли Кина жели да игра конструктивну улогу".

"Сваки конструктивни предлог који ће нас довести ближе миру је добродошао. Али да ли Кина жели да игра такву конструктивну улогу је упитно", рекао је он.

Немачки председник је рекао и да би "лажни мир само наградио Путинову крађу територије, док људи на тим територијама били остављени на милости и немилост окупаторима".

Председница Европске комисије није у старту одбацила кинески предлог, али је рекла да ће ЕУ "узети у обзир позадину пријатељских односа Кине и Русије".

"ЕУ ће проучити документ о решавању сукоба у Украјини који је предложила Кина, али узети у обзир позадину пријатељских односа Кине са Руском Федерацијом", рекла је она.

Реакције из Украјине биле су далеко блаже, пошто Кијев од почетка сукоба покушава да избегне да испровоцира Кину.

"Нисам још видео документ. Прерано је причати о документу. Генерално, чињеница да је Кина почела да прича о Украјини и да постоје неки сигнали је веома добра ствар", рекао је Зеленски у Кијеву, након састанка са премијером Шпаније Педром Санчезом, преносе агенције.

Летонски председник Егилс Левитс сматра да кинески план за решавање сукоба не укључује ништа што би Кијев могао да прихвати.

"Кинески министар спољних послова је пре две недеље на Минхенској безбедносној конференцији сугерисао да ће Кина изаћи са мировним планом. Сазнали смо тај план и чини се да у њему нема ничега што би Украјина могла да прихвати. Тако да ће Украјина морати да проучи овај план, али сматрам да неће бити решења заснованог на њему", рекао је Левитс у интервјуу за "Блумберг".

Сличне поруке послала је и отправница послова у украјинској амбасади у Пекингу Жана Лешчинска.

"Наравно да би волели да видимо Кину на нашој страни", рекла је она и додала: "У овом тренутку, ми видимо да Кина не подржава украјинске напоре, али се надамо да ће они ургирати да Руска Федерација обустави рат и повуче своје трупе са украјинске територије."

Скептицизам у европским и северноамеричким престоницама био је присутан и пре него што је Пекинг објавио детаље свог мировног предлога, пошто многи на Западу Кину не сматрају "непристрасним посредником", наводи "Блумберг".

"То није мировни план, већ документ у ком се дефинише кинеска позиција", рекао је амбасадор ЕУ у Пекингу Хорхе Толедо.

Недуго након објаве кинеског предлога, један неименовани европски дипломата изјавио је да Кина није спровела "шатл дипломатију", која је неопходна пре састављања прихватљивог мировног плана, преноси амерички портал.

Кинески предлог је зато "мртворођен", рекао је он.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин одговорио је на критике и рекао да предлог показује да је "Кина посвећена мировним преговорима".

И поред чињенице да кинески предлог није нашао разумевање у западним државама, многи у њима 'брину да би он могао да привуче пажњу' земаља у развоју, које су одбиле да уведу санкције Русији, пише "Блумберг".

Кинеска иницијатива најављена је недуго након што је бразилски председник Игнасио Лула да Силва најавио да је спреман да посредује у преговорима о окончању сукоба, показујући да су многе земље тзв. глобалног југа забринуте да би његово продужење могло да има значајне негативне последице на светску економију.

image