Србија и Балкан

Амерички сенатори честитали Ђурићу "нормализацију односа"

У разговору са сенаторима, амбасадор Србије у САД подвукао је неопходност изградње поверења у спровођење свих до сада потписаних споразума као кључног елемента у даљој нормализацији односа Београда и Приштине
Амерички сенатори честитали Ђурићу "нормализацију односа"© ATA Images, all rights reserved

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић састао се у Сенату САД са члановима Одбора за спољне послове Џин Шахин, Крисом Марфијем и Крисом Ван Холеном, којима је указао на потребу што хитнијег формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Амбасадор Ђурић их је упознао са бројним изазовима са којима се српска заједница у покрајини континуирано суочава, саопштила је Амбасада Републике Србије у Вашингтону, а преноси Танјуг.

У разговору са сенаторима, Ђурић је подвукао и неопходност изградње поверења у спровођење свих до сада потписаних споразума као кључног елемента у даљој нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је, такође, упознао сенаторе са економским капацитетима и инвестиционим могућностима Србије, поновивши тежњу наше земље да настави да развија односе са САД на добробит грађана обеју земаља.

Сенатори: Честитке Србији и Косову на постизању привременог споразума

Група америчких сенатора честитала је Београду и Приштини постизање "привременог споразума о нормализацији односа", на састанку у Бриселу 27. фебруара.

Заједничко саопштење објавили су у среду сенатори Крис Марфи, Џин Шахин, Пит Рикес, Том Тилис, Рон Џонсон и Крис ван Холен, а објављено је на Марфијевом сајту.

"Честитамо владама Србије и Косова на постизању привременог споразума о нормализацији односа", навели су сенатори уз оцену да је ово значајан моменат за Београд и Приштину и да би "овај напредак могао да откључа значајне могућности за Косово и Србију, које укључују стремљење ка чланству у ЕУ и повећање економске интеграције на Западном Балкану и у свету".

"Оба лидера, међутим, сада треба да се састану и постигну споразум о имплементационом анексу, који ће понудити мапу пута ка нормализацији (односа) између две земље", сматрају сенатори.

Они кажу да су и демократе и републиканци у Сенату посвећени раду с владама у Београду и Приштини "док довршавају имплементациони анекс, и унапређењу приоритета који ће донети мир, стабилност и напредак у региону".

"Споразум и имплементациони анекс имају значајне импликације за шири регион - Западни Балкан - где знамо да (председник Русије Владимир) Путин настоји да подрије трансатлантско јединство и прошири руски утицај", оцењује група сенатора.

У саопштењу се подсећа да су Марфи, Шахин и Тилис посетили Приштину и Београд у априлу као део делегације америчког Конгреса, која је тада посетила и БиХ.

Оно што остаје нејасно јесте шта су заправо сенатори честитали, јер у Бриселу 27. фебруара није дошло ни до каквог потписивања ниједног споразума, а посебно не француско-немачког плана. 

Напомињемо да је овакав споразум, са овим тачкама, у директној супротности са Уставом Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка у Бриселу да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти дошао у Брисел с намером да "неки споразум" буде потписан, али да је он то одбио. Курти је потврдио да је био спреман да потпише документ, али да је српска страна то одбила.

image