Магазин

Мостови Санкт Петербурга - спајају и када су "раздвојени"

Са изласком месеца, Санкт Петербург се мења. Стотине бродова, јахти и чамаца састају се код Дворског моста, а вишетонске конструкције раздвјају своја крила како би их пропустила да прођу. Петербург је светски рекордер по броју мостова, који су уједно и његов заштитни знак. Топле, летње, "беле ноћи", поветарац који благо милује и поглед на мостове који се отварају како би испод њих прошли бродови, привлаче на десетине хиљада туриста годишње да посети ову северну престоницу Русије.
Мостови Санкт Петербурга - спајају и када су "раздвојени"© wikimedia/Ludvig14

Покретни мостови Санкт Петербурга су права атракција. А могли су и да не буду. Према легенди, Петар I је у новој престоници забранио изградњу камених мостова рачунајући да ће се цео саобраћај у граду обављати рекама и каналима. Цар је сањао да ће становници будуће престонице Русије путовати трајектима и чамцима јер је у томе видео европски шик, попут амстердамског или венецијанског. На срећу, та идеја није заживела, и већ 1727. године, након смрти Петра I, у тадашњем главном граду саграђен је први мост - дрвени, који је спајао обале реке Неве. У наредне две декаде, број мостова у Санкт Петербургу само је растао, па се до 1749. године бројало већ преко 40 мостова, од којих је барем половина била покретна.

Много романтичних прича је повезано са мостовима који се, као и обично, отварају у најнеповољнији час. Журите на састанак или кући након радног дана, али, авај, закаснили сте јер сте се нашли сте на "закључаној" страни обале. У Санкт Петербургу ћете у свакој породици чути сличне догодовштине. А све зато што мостови преко пловне Неве периодично отварају своје "шапе" ка облачном петербуршком небу.

Овај јединствени спектакл траје од краја априла до средине новембра, за време пловидбе, односно када Нева није залеђена. Приликом ноћног изласка у град током овог периода, важно је знати тачно време отварања мостова. Јер ако немате вештине Мојсија, можете се наћи у прилично непријатној ситуацији када морате да тражите алтернативне путеве  да бисте дошли до жељеног дела града. Петербуршки мостови се увек отварају ноћу, а овај призор, који је најлепше посматрати током "белих ноћи", и данас привлачи туристе у град на Неви.

На данашњи дан северна руска престоница броји 342 градска моста, док се у приградским деловима Санкт Петербурга, попут Пушкина, Петерхофа, Павловска, Ломоносова и Кронштадта налазе још 133. Шта петербуршке мостове чини толико посебним и због чега су баш они представљени на свим разгледницама овог града?

  • Од укупног броја мостова, покретних је 21. Највеће покретно крило на свету има Литејни мост - дужина крила које се подиже како би испод моста могла проћи пловила, износи невероватних 67 метара, док титула најдужег покретног моста преко реке Неве, припада мосту Александра Невског  - заједно са прилазима дужина овог моста износи невероватних 906 метара!
  • Мост за који се везује највише легенди је мост Пољубаца: велики број заљубљених, место дирљивих састанака и растанака негде су и логични због назива који овај мост носи. Али, сам назив мост је добио из другог разлога. Наиме, 1788. године познати руски трговац Никифор Поцелујев (у руском језику "пољубац" се каже "поцелуј") у непосредној близини моста отворио је кафану "Пољубац". Место је брзо постало популарно међу становницима Санкт Петербурга, а најближи мост назвали су по еминентном локалу у близини.

  • Најстарији од свих мостова је Иоановски мост, који је био саграђен још давне 1706. године и који је спајао тада још увек неуређени Санкт Петербург са Петропавловском тврђавом. Мост је носио назив Петровски од момента његове изградње па све до 1887. године, када су га преименовали у Иоановски. Данас је овај мост пешачки мост који се и даље опире на темеље старог, аутентичног "Петровског" моста, а у част тристогодишњице града 2003. године, испод Иоановског моста постављен је и споменик зецу Арсенију, који према легенди испуњава жеље.

  • Ермитажни мост који спаја обале Зимње канавке (обале канала) први је камени мост Санкт Петербурга, саграђен у периоду од 1763. до 1766. године. Овај мост носи и титулу најромантичнијег моста. Иначе, Ермитажни мост је познат и по књижевном делу чувеног руског писца, Пушкина, "Пиковој дами": наиме, због неузвраћене љубави је Лиза, јунакиња овог књижевног дела, баш са овог моста скочила у воду.

  • Најшири мост је Плави мост на реци Мојки, а његова ширина износи 97,3 метра. На површини моста налази се чак и паркинг зона за око стотинак аутомобила, пешачка зона и коловозне траке. Због своје ширине, у народу је овај мост познат и као мост-трг.

  • Љубљана је позната по тромостовју - месту на коме се у центру града налазе три моста а Санкт Петербург је познат по семимостју - месту на коме се одједном може видети чак седам мостова. Да би се видело семимостје, потребно је дасе на Пикалов мост стане тако да се Никољски сабор налази са леве стране, тада ће испред бити Красногвардејски мост, иза њега ће се указати Новоникољски, а уколико се окренете у смеру казаљке на сату и Староникољски. Даље ће се по каналу Крјукова видети и Смежни, а за њим и Могиљевски, а ако наставите да гледате низ канал, видећете и Кашин и Торговиј. Поглед је заиста упечатљив.

  • Најнижи мост Санкт Петербурга је Казански мост који се налази надомак Казанског сабора - растојање између површине воде и арке моста износи свега један метар.

  • Титулу најфотогеничнијег моста носи Банковски мост - специфично за њега је што га у својим "чељустима" држе четири грифона која се налазе на обали.

 

image
VV inauguration
banner