Србија и Балкан

Из центра Симон Визентал позвали Словенију да истражи антисемитизам

Директор центра позвао је председницу Пирц Мусар и надлежне словеначке органе да истраже њихове оптужбе
Из центра Симон Визентал позвали Словенију да истражи антисемитизам© Steve Outram

Директор глобалне организација за људска права Јевреја Симон Визентал (СВЦ) Шимон Самјуелс упутио је писмо председници Словеније Наташи Пирц Мусар због индиција да словеначки државни медији шире антисемтизам и позвао надлежне словеначке органе да их истраже.

У писму новоизабраној председници Словеније, Самјуелс је нагласио да су пажњу центра привукли "изрази антисемитизма, ксенофобије, позиви на насиље, теорије завере, лажне вести, величање диктатура и терористичких организација на националној Радио-телевизији Словенија укључујући и званичну веб страницу 'ртвсло.си' и друштвене мреже", истичући да је модератор који је дозволио "овакву врсту мржње, познати словеначки новинар".

Самјуелс није прецизирао о ком новинару је реч, али је навео да тај новинар ''државу Израел квалификује као 'европско насеље или колонијални пројекат'", и оценио да је то "злонамерно пристрасно и застрашујуће".

"Експлицитна мржња према Јеврејима такође је преношена преко личног "Твитер" налога словеначког новинара, где је он тврдио да 'кампања вакцинације разоткрива суштину израелског режима апартхејда', уз објашњење да 'политика јеврејске надмоћи у Израелу значи да је влада ограничила вакцине за њене арапске грађане", истакао је Самјуелс и демантовао такве наводе.

У писму се наводи да је Визентал центар "свестан да Словенија обележава убиства 90 одсто своје јеврејске заједнице током Холокауста", али је Самјуелс додао да док ЕУ и друге земље виде Хамас као палестинску терористичку организацију, "дотични новинар га је прогласио 'ослободилачким покретом бораца за слободу'".

Директор центра Симон Визентал позвао је председницу Пирц Мусар и надлежне словеначке органе да истраже њихове оптужбе.

image