Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Провокација амбасадорке Британије - пад на тесту доброг укуса

То је примитиван начин вршења притиска, прокоментарисао је за РТ Балкан некадашњи шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић одлуку амбасадорке Шан Маклауд да на састанку са председником Србије носи мараму са украјинским мотивима
РТ Балкан истражује: Провокација амбасадорке Британије - пад на тесту доброг укуса© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

На данашњем састанку са председником Србије Александром Вучићем амбасадорка Велике Британије Шан Маклауд носила је мараму са украјинским мотивима и стиховима украјинске химне, нарушавајући на тај начин основне дипломатске конвенције.

"Велика Британија је овог пута пала на тесту доброг укуса", оценио је за РТ Балкан некадашњи министар иностраних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Нижа форма пропаганде

"То није политичка порука, већ примитиван начин вршења притиска на страну која не поступа онако како они желе", наводи Јовановић додајући да је чак и помало смешно видети да се особа на таквом положају служи "таквим нижим формама пропаганде".

Како се види на фотографијама са састанка, амбасадорка Маклауд је на марами носила натпис који у преводу са украјинског значи: "Изгинуће наши непријатељи, као роса на сунцу. Владаћемо и ми, браћо, у својој домовини".

Јовановић објашњава да сваки амбасадор има право да промовише интересе своје државе, али да не сме да критикује и врши притисак на земљу домаћина. 

"Сваки амбасадор има право и дозволу да афирмише своју земљу и њене различите (политичке, економске, културне, историјске) интересе у јавности, али не да јавно антагонизује и врши притисак на владу земље домаћина. То је мека пропаганда која је дозвољена", истиче дипломата и бивши амбасадор Југославије у Турској. 

Свака држава, наглашава он, има право на свој став и није у обавези да следи ставове великих сила. 

Званични Београд не би требало да реагује

Јовановић истиче да Британцима добар укус никада није био јача страна, те да је то "једини комплекс који имају у односу на континент".

"Британске даме никада нису биле познате по елеганцији и добром укусу, чак ни када су председнице Владе", шаљиво наводи Јовановић и додаје да је важно да амбасадори, када се састају са шефовима држава, носе пристојну одећу која одговара тој прилици. 

Ипак, како објашњава дипломата, овакав поступак ће се толерисати, иако несумњиво "оставља лош укус и утисак".

"Званични Београд не би требало да реагује. То је просто пад Британије испод нивоа доброг укуса и доброг понашања. Инцидент треба отписати на њихов недостатак доброг укуса и не треба од тога правити политички проблем", сматра Јовановић. 

Британска мржња према Русији отишла предалеко

Он истиче да поступак амбасадорке Велике Британије у Србији показује како је та држава отишла предалеко у мржњи према Русији. 

"Њих најмање брига за друге земље, то су показивали кроз читаву своју историју. Па и химна им то каже. Они верују да су Британији сви други испод колена", поручује Јовановић и додаје да је британска званичница допустила "овакву рогобатност" иако је Велика Британија "већ постала шампион у рогобатности у односу на украјински проблем". 

Понашајући се на овај начин, оцењује бивши министар спољних послова СР Југославије, Британци себе излажу порузи.

"Сами себе сада излажу порузи и нека остану у тој порузи. Ја ту не бих радио ништа", закључује саговорник РТ Балкан Владислав Јовановић.

image