Магазин

Страх од одласка у теретану - зашто се јавља и како га превазићи

Многима је тешко да започну тренирање због израженог страха од теретане. Постоји неколико разлога зашто многи могу имати ову препреку, као и решења за превазилажење или ублажавање "анксиозности од теретане".
Страх од одласка у теретану  - зашто се јавља и како га превазићи© freepik/prostooleh

Анксиозност пред одлазак у теретану је прилично честа појава и не би требало осећати стид због ње, иако често делује као да смо сами на свету са таквом несигурношћу. Свет фитнеса може изгледати застрашујуће, поготово за почетнике. Посматрање модела са савршеним телима на рекламама, праћење садржаја фитнес инфлуенсера и на стотине различитих савета о исхрани и вежбању стварју притисак који постепено прераста у страх.

Поред превише информација које могу бити збуњујуће, постоји још неколико узрока анксиозности од теретане. Највише је изражена код почетника, то јест код оних који никада нису радили вежбе на јавном месту. Често мисле да их други осуђују због физичког изгледа, форме, начина коришћења опреме и справа... Јавља се страх од непознатног места и ситуације, што је велики окидач за анксиозност и осећај нелагоде.

Тренинг без претходног искуства може садржати превише информација за почетника: мноштво различитих вежби за одређене делове тела, више врста кардио тренинга, савета о правилном држању тела и извођењу вежби како би се избегле повреде... Ово може проузроковати менталну блокаду, па и сама помисао на физичку активност и теретану постаје извор стреса.  

Постоје и другачији узроци непријатности, који немају везе са самим тренингом. Поједини људи се осећају неугодно на помисао дељења свлачионице, туш кабина и справа за вежбање са другима. Да ли је у питању лична несигурност или одбојност према бактеријама, али свакако утиче на одлуку о одласку у теретану.

Такође, постоји и специфичан извор анксиозности који се не јавља код почетника, већ код оних који неко време тренирају, а то је мењање теретане. Било да је у питању пресељење у други крај или спонтана одлука о промени, сналажење у новом простору може бити суптилан извор нервозе и необјашњиве стрепње.

Срећом, постоји неколико начина за ублажавање страха од одласка у теретану. Први корак је истраживање и тражење одговарајућег програма за себе. Гледање едукативних снимака које постављају професионалци на интернету је добар први корак за упознавање са справама и вежбама. Након тога, састављање генералног плана за сваки тренинг током недеље, ће смањити притисак и неизвесност. Долазити ментално спреман у теретану ће побољшати самопоуздање и вољу, постепено ублажавајући страх од непознатог. Поштовање добро направљеног плана је непроцењиво за квалитет тренинга.

Ипак, без обзира на ниво информисаности о вежбама, непоходно је имати стрпљења. Може деловати као да други око нас боље познају справе и да им тренинзи лакше иду. Свако долази са различитим искуством и способностима, а чак су и они који олако савладавају справе (које ми још не разумемо) некада били у нашој позицији. Најбоље је одбацити "унутрашњег критичара" и дозволити себи време за учење и привикавање на околину.

Ако и даље постоји велики страх од повреде и неправилног вежбања, онда је добро унајмити личног тренера. Осим што ће бити веома значајно за учење о сопственом телу, границама и многим вежбама, рад са тренером ће помоћи у ублажавању страха, јер охрабрујуће речи и савети професионалца ће изградити дисциплину и потребно самопоуздање за постизање фитнес циљева.

Поред тренера, вежбање са пријатељем може бити забавна активност. Тренинг тада асоцира на дружење и међусобно консултовање, поготово за оне који осећају несигурност због могућег осуђивања у јавности. На крају, увек је добро определити се за тренинг у групи, јер је то средина између унајмљивања личног тренера и одласка са пријатељима - постоји моменат социјализације, али се и тренира уз савете професионалаца. Такође, групни тренинзи могу бити добра вежба за оне који су стидљиви и желе да разбију страх од теретане, али и непознатог друштва.

image