Русија

Захарова за РТ Балкан: Србија неће учинити ништа против Русије

САД и ЕУ су једногласно тврдили да стварање тзв. Републике Косово без сагласности Београда није у супротности с нормама међународног права. Затим је, напорима Запада, ово поткрепљено сумњивим аргументима, поручила је Захарова
Захарова за РТ Балкан: Србија неће учинити ништа против Русијеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је данас за РТ Балкан да Београд одолева јаким притисцима САД и да је до сада одбијао да уведе санкције против Русије. 

"Ове санкције су противправне и нелегитимне. На тај начин Србија показује да има своје виђење кључних глобалних питања и да неће дозволити САД да је увуку у своје незаконите акције", поручила је она. "Србија не допушта да је НАТО искористи", истакла је Захарова и додала да у Москви схватају колико је сада тешко свим земљама које се одупиру тим притисцима Запада, али да оне тако уједно успевају да се изборе и за своје националне интересе.

Видимо да Србија за сада има снаге да се одупре притисцима Запада, поручила је портпаролка Министарства спољних послова и нагласила да Србија зна да ће увек моћи да рачуна на подршку Русије, с којом је вежу многобројне културне и историјске везе.

"Сарадња с нашим српским партнерима није усмерена против треће стране", нагласили су данас из Москве.

О извозу српског оружја 

Захарова се осврнула и на медијске натписе да је Београд наводно испоручивао муницију кијевском режиму, те поновила изјаве српских званичника којима је Београд исте демантовао и на крају позвала све да се држе чињеница.

"Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија извози оружје само оним земљама с којима има уговор у складу с међународним правом, дакле, никако га не испоручује трећим земљама. Српско оружје се не налази ни у Украјини ни у Русији", поручила Захарова.

Експерти ће се позабавити свим даљим питањима, додала је она.

Одговарајући на питање које се тиче француско-немачког предлога, портпаролка министарства је рекла да САД и ЕУ покушавају да се на све могуће начине оперу од војних преступа из деведесетих година, па и путем присиле Београда да прихвати независност "Косова". 

"За ове војне преступе нико није одговарао", истакла је она и поручила да ће Русија наставити да подржава решење питања Косова и Метохије на основу међународног права.

Ситуација с Минским споразумима је порука и за Србију

Захарова је изјавила и да су се лицемерје и дволичност учврстили као визиткарта западне дипломатије и подсетила на једнострано проглашење "независности" тзв. Косова 2008. године.

"САД и ЕУ су једногласно тврдили да стварање тзв. Републике Косово без сагласности Београда није у супротности с нормама међународног права. Затим је, напорима Запада, ово поткрепљено сумњивим аргументима", рекла је портпаролка.

Према њенима речима, сада, 15 година касније, западне земље одбијају да следе сопствене "стандарде" у односу на ситуацију у Украјини тако што одбацују резултате референдума одржаних на Криму и у Севастопољу, ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области о питању присаједињења тих територија Русији, називајући их "нелегалним".

"Иако, као што је познато, на 'Косову' уопште није било израза воље народа, самопроглашени 'посланици' у Приштини једноставно су 17. фебруара 2008. прогласили независност региона без претходне најаве, супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, која је основни међународно-правни елемент косовског решења", нагласила је.

Захарова је истакла да Запад данас поново показује своје омиљене методе и да дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ има све шансе да понови судбину Нормандијског формата. Овај формат су, подсетимо, чиниле четири државе које су уједно и потписнице Минских споразума. Као што је Запад признао да никада није ни планирао да испоштује договоре које је потписао, слично се дешава и сада са Србијом, када на Западу одбијају да се руководе Резолуцијом 1244, која би требало да буде полазна тачка за регулисање косовског питања. 

Све ово, па и ситуација с Минским споразумима је поука и за Србију, поручили су данас из Москве.

"Потпис високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност већ десет година стоји под обавезом формирања Заједнице српских општина Косова. Ова структура је осмишљена да обезбеди опстанак српског становништва у региону. Међутим, косовске власти на све могуће начине саботирају њено стварање, уз саучесништво Брисела и Вашингтона", оценила је Захарова.

Годинама касније, додала је, САД и ЕУ су одлучили да Београду наметну преправљени план, где се такви механизми заштите интереса српског становништва "Косова" уопште не помињу.

"Наравно, оваква 'еволуција' не улива поверење, јер омаловажава витално значајну идеју за Србе и Београд. Поверење у западне 'миротворце' помиње се на почетку коментара", поручила је Захарова.

image