Русија

Захарова о новом естонском закону: Хитлер последњи који је забранио ношење оружја етничким групама

Естонски режим ужурбано је донео још један дискриминаторски закон против сопствених "недржављана", власника "сивих пасоша", или 'људи другог реда, чега се то плаше естонске власти?, упитала је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о новом естонском закону: Хитлер последњи који је забранио ношење оружја етничким групамаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на нови закон у Естонији, који свим руским и белоруским држављанима који живе у тој балтичкој држави забрањује поседовање оружја, рекавши да је последњи пут забрану ношења оружја етничким групама увео Адолф Хитлер.

"Естонски режим ужурбано је донео још један дискриминаторски закон против сопствених 'недржављана', власника 'сивих пасоша', или 'људи другог реда', како их зову у Естонији, етничких руских становника ове балтичке републике. Овог пута им је одузето право на ношење оружја. Чега се плаше естонске власти? Нека сами одговоре на ово питање", написала је Захарова на Телеграму.

Она је истакла да је последњи пут забрану ношења оружја етничким групама увео Адолф Хитлер.

"Према закону из 1938. године, лицима јеврејске националности било је забрањено да учествују у процесу производње оружја, а ромима да их поседују и користе. Као што видите, актуелна естонска влада је, у покушају да додатно ограничи руске становнике Естоније, отишла и даље од Хитлеровог регулисања права на оружје за Јевреје", поручила је она.

Власти Естоније су 1. децембра забраниле поседовање оружја свим руским и белоруским држављанима који живе у овој балтичкој држави.

"Право на поседовање оружја ће изгубити сва лица која немају држављанство Естоније, неке друге земље Европске уније или чланице НАТО-а", изјавио је министар унутрашњих послова Лаури Ланеметс.

Одлука се односи на 683 страних држављана, као и 595 недржављана (особе које су дошле у Естонију током совјетских година и њихова деца).

Естонија ће за плаћање одштете за конфискацију више од 3,7 хиљада комада оружја потрошити око 700.000 евра.

image
VV inauguration
banner