Србија и Балкан

Лајчак у Приштини: Дошао сам да прикупим информације о европском плану

Специјални изасланик ЕУ за дијалог борави данас на "Косову" где ће се састати и с Аљбином Куртијем
Лајчак у Приштини: Дошао сам да прикупим информације о европском плану© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Специјални изласланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да је сврха његове посете Приштини да прикупи информације како на Косову и Метохији виде процес имплементације европског плана, као и да је састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем испунио његова очекивања.

Мирослав Лајчак је најавио да ће Београд посетити у понедељак и уторак са истом намером, да би видео како Београд види имплементацију.

"Након тога се надам да ћемо доћи до једног документа који ће бити прихваћен од обе стране", поручио је Лајчак.

Каже и да је у овом тренутку немогуће да се каже било шта више, као и да ће разговори бити настављени, објавио је РТС.

"Драго ми је да сам разговарао са Куртијем управо о ономе због чега сам дошао у Приштину и драго ми је да сада боље разумем како на Косову виде имплементацију споразума", додао је Лајчак.

На питање да ли у Охриду може да се очекује потписивање нацрта за спровођење споразума, Лајчак је одговорио да је тренутно фокус на финализацији коначне верзије нацрта.

Упитан да ли је потребно да парламенти ратификују споразум, рекао је да мисли да око тога неће бити проблема.

"Ви знате да је наш састанак 27. фебруара био успешан и добро оцењен и од Вучића и од Куртија и да су се сложили да више нема потребе да се дискутује о споразуму тако да је текст прихваћен и сада већ објављен тако да медији већ знају о чему се ради у предлогу и о чему конкретно говори, а да бисмо стигли до правно-обавезујућег споразума морамо да се договоримо о начину на који ће се имплементирати", навео је Лајчак.

Указао је да морају да знају који су следећи кораци и који су временски оквири, као и да је и због тога посетио Приштину како би разговарали о имплементацији.

"Мој разговор са Куртијем је био конструктиван и од важности и на крају крајева веома користан", закључио је Лајчак.

Мирослав Лајчак раније данас разговарао је и са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

image