Србија и Балкан

Лајчак: Формирање ЗСО је међународна обавеза Приштине која постоји 10 година

Зајденица српских општина није нешто што је откривено јуче или прошле године, то је нешто што постоји скоро 10 година, рекао је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Лајчак: Формирање ЗСО је међународна обавеза Приштине која постоји 10 годинаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да је Заједница српских општина међународна обавеза Приштине која постоји 10 година, а не нешто што је недавно "откривено" и да таква заједница неће утицати на функционалност такозваног Косова, пренео је "Репортери".

"Пођимо од чињеница. Оснивање ЗСО део је Бриселског споразума који су Косово и Србија постигле и потписале 2013. године. Споразум је ратификован у скупштини, што значи да је то међународна обавеза Косова. Дакле, то није нешто што је откривено јуче или прошле године, то је нешто што постоји скоро 10 година. Зато то треба спровести", изјавио је Лајчак за Атлантски савет.

Он је рекао да би волео да се о ЗСО више разговара у оквиру дијалога, а мање кроз индивидуалне изјаве.

"Ми смо у својим документима поновили да сви унапред потписани споразуми морају да се спроведу. ЗСО је добио велику пажњу и о њему се много расправља у јавности. Волео бих да буде мање јавне расправе, а више дискусије у оквиру дијалога, где треба да се дефинишу параметри", додао је Лајчак.

Лајчак је нагласио да ће параметре како ће се развијати ЗСО одредити Приштина и Београд.

"На Косову и Србији је да се договоре шта ће бити, а шта неће. Не треба да се плашимо нечега што још није на дневном реду. У процесу дијалога, Косово и Србија су равноправне стране. Ниједна страна не може против њене воље наметати своју вољу другој страни", рекао је Лајчак.

Према његовим речима, постоје европски модели слични ЗСО, који су "ојачали функционалност државе, а не ослабили".

"Са нашим партнерима разговарамо о постојећим моделима који јачају функционалност држава, а не слабе их, тако да сматрамо да нема простора за страх. Нико нема интерес да слаби функционалност Косова. На то не треба да гледамо као на претњу, казну или компромис, већ као обавезу. Такође треба гледати и као на изградњу поверења косовских Срба и владе у Приштини", додао је изасланик.

Лајчак је додао и да би одлуком тзв. косовског Уставног суда, Заједница српских општина требало да буде основана.

image
VV inauguration
banner