Србија и Балкан

Вучић са Лајчаком: Следеће недеље разговори о плану за Београд и Приштину

Петер Стано каже да је крајњи циљ дијалога потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, до којег би дошло на крају дијалога, "али да процес још није у тој фази"
Вучић са Лајчаком: Следеће недеље разговори о плану за Београд и Приштину© Танјуг/Милош Миливојевић

Специјални изасланик Европске уније Мирослав Лајчак ће 13. и 14. марта у Београду разговарати са председником Србије Александром Вучићем о плану за нормализацију односа Београда и Приштине и мапи пута за његову примену, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је нагласио да су ови разговори део припрема за састанак на највишем политичком нивоу, који треба да одржи 18. марта у Охриду.

Пре Београда, Мирослав Лајчак ће 9. и 10. марта боравити у Приштини, на одвојеним разговорима са председником привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, најављено је у Бриселу.

"Лајчак ће у Београду и Приштини разговарати о модалитетима примене 'Споразума о путу ка нормализацији односа', који су две стране прихватиле на претходном састанку и сложиле се да даљи разговори о томе нису потребни", рекао је Стано и нагласио да ће 18. марта у Охриду нагласак бити на примени.

По речима Стана, крајњи циљ дијалога је потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, до којег би дошло на крају дијалога, "али да процес још није у тој фази".

image