Србија и Балкан

Лајчак упозорава: Вучић и Курти знају шта се од њих очекује, немамо намеру да одуговлачимо

Регион мање спреман за чланство у ЕУ сада него пре пет година, открио је у интервјуу специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Лајчак упозорава: Вучић и Курти знају шта се од њих очекује, немамо намеру да одуговлачимо© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да председник Србије Александар Вучић и премијер тзв. Косова Аљбин Курти знају шта се од њих очекује уочи састанка у понедељак 27. фебруара у Бриселу.

Лајчак је у интервјуу за портал "Павловић тудеј" нагласио да САД веома снажно подржавају европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Имао сам неколико састанака са оба лидера одвојено. Са предлогом су упознати, наравно, до детаља. Прошлог викенда током Минхенске безбедносне конференције одвојено су се састали са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном. Они су врло јасно чули шта Европска унија очекује од њих. Имамо предлог, а онда следи примена. Рекли смо да очекујемо усвајање предлога и очекујемо ангажовање при примени, на основу предлога који смо изнели", најавио је Лајчак и додао да су и лидери позвани да дођу са реалним и конструктивним предлозима за овај део документа.

На питање да ли ће се Заједница општина са српском већином уопште наћи на дневном реду, Лајчак каже да предлог садржи и одговарајући ниво самоуправљања српске заједнице на "Косову".

"Ту су и друге ствари. Очекујемо да они прихвате документ који има врло јасну референцу о томе и очекујемо да разговарају о томе како да га спроведу".

Два Устава?

Разговоре је оценио као веома тешке јер се актери баве питањима од највеће важности националног идентитета.

"Такође имамо посла са две реалности. Имамо два Устава, који нису компатибилни када је у питању дефиниција "Косова". Зато треба да нормализујемо односе како не би дошло до сукоба ове две реалности. Нажалост, видели смо овај сукоб више пута, на северу Косова, посебно пред крај прошле године. Дакле, нормализација је неопходна. Обојица лидера знају да је ово огроман задатак, изазов и одговорност", објаснио је Лајчак и додао да је очигледно да се обојица политичара боре за своје интересе.

Међутим, каже да је атмосфера на последњим састанцима била пуна поштовања.

"Прошли пут смо провели више од осам сати у просторији, тако да можете замислити. Они су тамо углавном сами, само са представником Борељом и са мном. То значи да могу бити веома отворени. Постоје тренуци напетости, наравно, али као што сам рекао, они не покушавају да се претварају или да играју игрице, јер добро познају реалност и зато су разговори веома искрени. Они су отворени јер не можете ништа да сакријете. А опет, као што рекох, и једни и други знају колика су велика очекивања, да медији чекају испред зграде, да ће свака реч бити оцењена после састанка. Тако да раде на проналажењу пута напред. И за обоје је, наравно, веома важно да не буду губитници у процесу. Што у потпуности поштујемо, и заиста верујемо да је оно што предлажемо решење од које сви добијају", поновио је Лајчак.

Када је преузимање кривице за неспровођење Заједнице српских општина у питању, специјални представник ЕУ каже да би му живот био лакши да су сви досадашњи договори били испоштовани.

"То није био случај. Не можемо променити прошлост. Мислим да тражење кривца ништа не би помогло. Једна ствар коју сам научио из претходног споразума је да нису довољне само племените намере и добри текстови, већ ћете морати да имате део за имплементацију, који то заиста детаљно прецизира. Очекујемо да имплементација почне одмах. Разлог због којег желимо овај анекс је да се он управо бави тиме како да применимо све чланове споразума. Немамо апсолутно никакву намеру да дозволимо да се овај процес одуговлачи. Такође је у интересу обе стране, Косова и Србије, да се споразум у потпуности примени".

Он наглашава да нема компатибилности код двојице лидера када је реч о "међусобним признању", али да овај предлог није коначан документ и да се наглашава да ће се наставити са постизањем свеобухватне нормализације односа између тзв. Косова и Србије.

Лајчак је закључио да осећа велику одговорност за овај процес, који ако се добро уради, треба да донесе бољитак по читав регион и људе, а "Косово" и Србију приближи чланству у Европској унији.

На то како му изгледа тренутна ситуација што се тиче уласка земаља Западног Балкана у ЕУ, каже да је процес интеграције много сложенији и компликованији, "због веома сложене прошлости, која још увек прогања садашњост".

"А прошлост је веома присутна у данашњој агенди и утиче на билатералне односе и укупну атмосферу. Друга ствар коју треба да кажем, самокритички, јесте да Европска унија није показала исти ниво посвећености као на почетку. Ове године се навршава 20 година од када је ЕУ дала свечану обавезу у Солуну и од тада је само Хрватска приступила Европској унији. То дефинитивно није резултат за који можемо да се похвалимо. Провели смо неколико година када је проширење било скоро табу. Сви се сећамо злогласног инаугурационог говора Жан-Клода Јункера, који је утицао на регион. Дошли смо до тачке да је замор од проширења присутан на Балкану, а не у Европи. Све се ово променило након сукоба у Украјини".

Косово не може да буде нова Украјина

"То укључује и ставове према проширењу ЕУ. Одједном је политика и геополитика стављена у центар. Било је јасно да проширење није бирократска вежба. Не ради се о кластерима и квачицама, већ о придруживању заједници вредности и дељењу истих вредности, такође о томе да Европска унија демонстрира лидерство и геополитичку визију у погледу Украјине и Молдавије. И било је упадљиво колико је другачије било када смо сагледали стање односа и начин опхођења према Западном Балкану. Лидери Европске уније схватају да је једини коначни одговор Западном Балкану пуноправно чланство. Али регион није у довољно добром стању. Мислим, ове године занемаривања су заиста оставила траг. Усуђујем се да кажем да је регион мање спреман за чланство него пре пет година. Европски ентузијазам је пуно слабији. Европске снаге су пуно слабије. Дакле, морамо да оживимо ову атмосферу", рекао је Лајчак.

Косово не може да постане нова Украјина, јер је међународна заједница преко Кфора и НАТО-а снажно присутна на "Косову", оценио је он.

"Нема разлога за бригу у погледу чврсте безбедности. У тренутку када је наша пажња у потпуности заокупљена Украјином, не можемо дозволити још један извор нестабилности на Западном Балкану, а такође не можемо дозволити да се Западни Балкан злоупотреби као оруђе за дефокусирање Европске уније. Чињеница је да је рат Русије против Украјине повећао или ојачао решеност Европске уније и Сједињених Држава да треба да се позабавимо отвореним питањима на Западном Балкану и да се постарамо да она буду на сигурној, европској кредибилној путањи, што их јасно води ка чланству", рекао је Лајчак.

image