Свет

Беч коначно укинуо ношење маски у јавном превозу, сада кажњава оне који их носе

Ко не жели да носи маску може да се вози у бечком јавном превозу, док они који хоће да их носе могу да добију казну до 150 евра, пише аустријски лист "Курир"
Беч коначно укинуо ношење маски у јавном превозу, сада кажњава оне који их носеGetty © Thomas Kronsteiner / Staff

Град Беч напокон је укинуо политику обавезних маски у јавном превозу, након што је остатак Аустрије укинуо сличне захтеве месецима раније. Међутим, сада је онима који и их даље носе забрањено да то раде, а могу се чак суочити и с казнама.

Дакле, они који не желе да носе маску могу да се возе у бечком јавном превозу без истих, док они који хоће да их носе могу да добију казну до 150 евра, пише аустријски лист "Курир".

Раније су они с медицинским изузећем могли да заобиђу обавезну маску. Сада, захваљујући закону против маскирања који су усвојиле конзервативна Аустријска народна партија (ОВП) и њени коалициони партнери популистичка Слободарска партија Аустрија (ФПО) 2017. године, онима који желе да наставе да носе маске биће потребна лекарска потврда.

Закон, који носи назив "АГЕсВГ", првобитно је предложен како би се зауставило ношење велова преко лица које практикују муслиманке, као што су никаб и бурка, али се односи и на све маске које покривају лице.

Према писању немачког листа "Шпигл", аустријска влада тражи начин да реши актуелни проблем за оне који желе да и даље носе маске у јавном превозу, а Министарство унутрашњих послова затражило је од полиције да прогледа кроз прсте онима који их носе.

"Ако особа може да докаже да носи маску из здравствених разлога, нема прекршаја", поручују из министарства.

Од када је усвојен 2017. године, закон против маскирања махом су кршили муслимани који су и протестовали против њега.

Пропис о обавезном ношењу маски у јавном превозу у Бечу један је од последњих преосталих ограничења уведених током ковид епидемије у Аустрији, чланици Европске уније која је покушала да вакцине против вируса корона постану обавезне за све грађане старије од 18 година, претећи непослушнима новчаним и чак затворским казнама.

image