"Пеницилин" за западну артиљерију: Русија на фронту удвостручује број најновијих система

Систем је направљен 2017. године, тестиран 2018. и формално је у руској војсци од 2020.
"Пеницилин" за западну артиљерију: Русија на фронту удвостручује број најновијих система© Defense Ministry / Zvezda

Неколико месеци након што су руске трупе први пут распоредиле систем за звучно-термичко извиђање "пеницилин" на фронту, број ових система биће удвостручен како би ефикасније откривали непријатељске положаје и елиминисали непријатељску ватру, преносе "РИА Новости" позивајући се на обавештени извор.

"До краја ове године планирано је да се удвостручи број комплекса 'пеницилин' у зони Специјалне војне операције. То ће повећати ефикасност контрабатеријске борбе руских трупа са украјинском артиљеријом", рекао је саговорник руске новинске агенције.

Он је рекао да су комплекси коришћени скоро од почетка Специјалне војне операције и да су доказали своју ефикасност у борби, укључујући и борбу против хаубица стране производње које су користиле украјинске трупе.

Он, међутим, није прецизирао колико је "пеницилина" употребила руска војска у Украјини. У децембру 2022. године, руски медији су известили да је војска спремна да распореди потпуно нови систем звучно-термалног извиђања "пеницилин" у ратној зони Украјине.

Многи извештаји су тврдили да је систем већ показао своју ефикасност против НАТО артиљерије у Украјини.

На пример, војни извори су раније тврдили да је "пеницилин" имао разоран утицај омогућавајући руским снагама да прецизно гађају украјинску далекометну артиљерију са велике удаљености. 

Иако руско Министарство одбране није званично потврдило информацију, овај развој догађаја долази у време када води интензивна борба око Бахмута. НАТО савезници стално снабдевају Украјину, посебно откако су Сједињене Државе најавиле нови пакет војне помоћи Кијеву од 400 милиона долара, укључујући муницију за ХИМАРС.

Уз проширење украјинског арсенала наоружања које је испоручио НАТО, за руске трупе постаје императив да пазе на непријатељске положаје одакле би могли да покрену нападе.

"Пеницилин" је креиран за праћење положаја топова и ракетне артиљерије, противваздушне и тактичке ракете. Из тог разлога, пројектован је као одговор Москве на ХИМАРС који је испоручио САД.

Развио га је Истраживачки институт "Вектор", који је део "Руселектронике". Према произвођачима, комплекс функционише ефикасно у било које доба дана на температурама од -40 до +50 степени.

Систем је уграђен на шасију КамАЗ, а извиђачки оптоелектронски модул је монтиран на подизни јарбол. "Пеницилин" систем може да ради аутономно без посаде у домету од 40 километара.

Што је најважније, овај нови руски систем за извиђање оружја заснован на технологији која комбинује сеизмичке детекторе, термичке слике и акустичне сензоре.

Да би ручно и аутоматски скицирао прецизну локацију непријатељског оружја на електронској мапи, систем прикупља акустичне и термалне таласе пуцњаве и експлозија. Истовремено, потребно је не више од пет секунди да се пронађу координате једне ватрене мете.

Предност "пеницилина" је у томе што не захтева радио таласе у свом раду, за разлику од америчког противбатеријског радара АН/ТПК-36 који је поставила украјинска војска, што значи да га не може детектовати радио опрема нити потиснути системима за електронско ратовање.

Направљен је 2017. године, тестиран 2018. и формално је у руској војсци од 2020. С обзиром на то да Украјина сада погађа руске положаје ракетним бацачима које је испоручио НАТО и модификованим дроновима, "пеницилин" би могао да буде вредна опрема на бојном пољу.