Свет

Стејт департмент: Неистинити наводи о америчком и украјинском биолошком оружју

Москва има дугу историју оптуживања других да раде оно што сама ради, тврде у Вашингтону
Стејт департмент: Неистинити наводи о америчком и украјинском биолошком оружјуGetty © Mark Wilson/

Центар за глобално ангажовање америчког Стејт департмента објавио је извештај у којем понавља да су наводи Русије о америчком и украјинском биолошком оружју "дезинформације".

Међутим, како Си-Ен-Ен преноси, извештај на осам страница не даје нове информације о настојању Москве да дезинформише, већ се даје увид у такве напоре од времена Совјетског Савеза до актуелног рата у Украјини.

До објављивања документа долази само дан након што је високи званичник Стејт департмента саопштио да су се Русија и Кина "ускладиле" по питању пропаганде и ширења дезинформација у вези са украјинском кризом, те да САД и Запад нису уложили довољно новца претходних година како би се супротставили тим "дезинформацијама".

У извештају пише да је "Русија, као и Совјетски Савез пре ње, деценијама износила лажне тврдње о биолошком оружју у покушају да створи неповерење у мирољубиве глобалне напоре и јавне здравствене институције које се супротстављају биолошким претњама". 

"Од почетка инвазија на Украјину у фебруару 2022. године, руски дезинформациони и пропагандни систем повећао је обим и интензитет својих дезинформација о биолошком оружју у неуспешном покушају да скрене пажњу са своје инвазије, да умањи међународну подршку Украјини и да оправда свој неоправдани рат", наводи се у документу Стејт департмента.

Додаје се да Москва има историју оптуживања других да раде "оно што сама ради", те да Русија наставља да одржава програм биолошког наоружања, кршећи своје обавезе према Конвенцији о биолошком оружју.

Истиче се да је једна од најпознатијих "лажних тврдњи" да су Сједињене Државе са Украјином радиле на обуци птица селица, комараца и слепих мишева да носе биолошко оружје у Русију. Стејт департмент такве наводе оцењују као "апсурдне".

Додаје се да се наводне лажне тврдње шире уз помоћ "руског дезинформационог и пропагандног екосистема", који подразумева медије које финансира Кремљ и веб-сајтови повезани са руским обавештајним службама и, како се наводи, "такозваним експертима" који се појављују у руској штампи.

Напомиње се да руска парламентарна комисија и даље истражује оно за шта сматра да су америчке биолошке лабораторије у Украјини.

image