Русија

Антонов: Вашингтон је имао и има шта да сакрије у лабораторијама у Украјини

Изјава Беле куће о деактивацији лабораторија пре почетка специјалне операције сведочи о жељи Вашингтона да спречи да резултати истраживања дођу у руке руске војске, али лажи имају рок трајања, каже руски амбасадор у САД
Антонов: Вашингтон је имао и има шта да сакрије у лабораторијама у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов изјавио је да у ставу Сједињених Америчких Држава о лабораторијама у Украјини постоје контрадикторности, јер су војни специјалисти били укључени у "спречавање пандемије".

"Американци су контрадикторни. Ако је такав програм био 'миран', зашто су радови тако брзо обустављени? Зашто се тим питањима баве војни специјалисти, а не цивилни стручњаци? Одговор је очигледан: Вашингтон је имао и има шта да сакрије", нагласио је Антонов.

Он је истакао да изјава Беле куће о деактивацији лабораторија пре почетка специјалне операције у Украјини сведочи о жељи Вашингтона да спречи да резултати истраживања дођу у руке руске војске.

"Руско Министарство одбране је више пута указивало на знаке примене програма двоструке намене од стране САД. Најконтроверзнији експерименти се изводе ван националне територије. Ево само једног примера: Вашингтон од 2019. користи Украјину као место за експерименте ХИВ инфекције. Најугроженије категорије биле су циљне групе становништва са високим ризиком од инфекције", рекао је.

Руски дипломата је изразио уверење да ће се "пре или касније морати одговорити на питања која поставља Руска Федерација".

"Важно је запамтити: лажи имају рок трајања", закључио је он.

Раније је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби признао да је Вашингтон са Кијевом радио на неколико "студија у области превенције пандемије". Према његовим речима, та активност је заустављена, док се у тим лабораторијама није развијало биолошко оружје.

Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов рекао је да је развој пандемије ковида 19 према сценарију вежби одржаних у Њујорку 2019. године покрећу питања да је она унапред смишљена, као и да су у њу умешане САД.

Он је додао да сумњу изазива и висок степен припремљености америчких произвођача мРНА вакцина за пандемију. 

"Стиче се утисак да су фармацеутске компаније унапред развиле препарате за вакцине, али нису могле брзо да их пласирају на тржиште због специфичности вируса, што се накнадно манифестовало у ниској ефикасности вакцинације и бројним нежељеним реакцијама", оценио је Кирилов током брифинга, чији је садржај пренело Министарство одбране Русије. 

Русија се придржава Споразума о смањењу стратешког наоружања

Антонов је додао да је Москва посвећена примени одредби Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) и сматра Вашингтон одговорним за тренутну ескалацију око споразума.

"Више пута смо указивали Вашингтону да је ситуација око СТАРТ-а директан резултат хибридног рата који је Запад покренуо против наше земље. Упркос томе, Русија остаје привржена циљевима СТАРТ-а, наставља да га сматра корисним оруђем у области стратешке стабилности и предвидљивости у односима између највећих нуклеарних сила", нагласио је.

Антонов је напоменуо да Русија беспрекорно поштује одредбе уговора, за разлику од Вашингтона, "на чијој је савести нелегитимно повлачење више од стотину стратешког наоружања из Уговора".

Он је нагласио да Русија сматра да је "неоправдано, неблаговремено и неприкладно" позивање америчких инспектора у своје стратешке објекте у садашњим условима.

"Намеравамо да наставимо да се придржавамо централних ограничења Уговора, да наставимо са разменом обавештења и релевантних података. Одговорност за ескалацију ситуације око СТАРТ-а у потпуности лежи на Вашингтону. Без преиспитивања САД о наношењу стратешког пораза нама, напредак у области контроле наоружања је немогућ", закључио је шеф дипломатске мисије.

Амерички Стејт департмент је у свом извештају Конгресу навео да је Русија прекршила уговоре први пут од новог СТАРТ-а због чињенице да је Москва наводно блокирала америчке инспекције својих стратешких објеката.

image