Србија и Балкан

Eскобар у Приштини: Америка је главни подржавалац "Косова", надамо се добрим вестима у Охриду

Намеравамо да у потпуности подржимо сваки исход који доноси мир региону и интензивира могућности да "Косово", Србија и остатак региона постану пуноправни чланови евроатлантске заједнице, рекао је специјални представник Вашингтона
Eскобар у Приштини: Америка је главни подржавалац "Косова", надамо се добрим вестима у ОхридуNone © TANJUG/ DOPISNIK KiM

Специјални представник Сједињених Америчких Држава Габријел Ескобар налази се у дводневној посети Приштини, где се састао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, Аљбином Куртијем и председником тзв. косовске скупштине Гљауком Коњуфцом.

Ескобар је рекао да очекује позитивне резултате од суботњег састанка Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића у Охриду.

САД подржавају сваку прилику која води регион ка евроатлантским интеграцијама, нагласио је амерички дипломата.

"Поздрављам веома продуктивне састанке у Охриду заједно са председником Србије и премијером 'Косова'. Намеравамо да у потпуности подржимо сваки исход који доноси мир региону и интензивира могућности да 'Косово', Србија и остатак региона постану пуноправни чланови евроатлантске заједнице", рекао је он на конференцији за новинаре после састанка са Османи.

Ескобар је нагласио да је европски предлог изузетна прилика за мир, те да САД, као главни подржавалац "Косова", желе да то функционише за њихове грађане.

"Овај европски предлог олакшан је кроз дијалог ЕУ и пружа изузетну прилику за мир и стабилност између две важне земље региона. Као највећи поборник 'Косова' у свету, намеравамо да ово функционише за 'Косово', али не само за 'Косово', већ за цео регион, да откључамо неке од ресурса које Балкан обезбеђује за себе и за целу Европу. Поздрављам позитиван резултат у Охриду, оптимиста сам у погледу могућности за мирно решење преговора `Косова` и Србије. Надам се да ћемо после суботе имати добре вести", закључио је Ескобар.

Османи: "Косово" иде у Охрид надајући се позитивном резултату

Председница тзв. Косова Вјоса Османи је на заједничкој конференцији за медије са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром рекла да очекује позитиван исход састанка премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића, који ће бити одржан у суботу у Охриду.

"Сматрамо да је правичан, стабилан и свеобухватан споразум у којем нас третирају као две равноправне државе једини начин да се обезбеди дугорочни мир, стабилност и просперитет у региону. 'Косово' иде у Охрид са оваквим размишљањем и са надом у позитиван резултат. Свака тежња Србије да условљавањем спречи овај резултат може у потпуности да оштети процес дијалога", нагласила је Османи.

Коњфуца: За разлику од Србије "Косово" било конструктивно у дијалогу

Председник Скупштине "Косова" Гљаук Коњуфца разговарао је са Ескобаром о актуелним политичким дешавањима у земљи, региону и шире, процесу дијалога и наредним корацима, са посебним освртом на предлог ЕУ за нормализацију односа између Приштине и Београда.

"Косово је посвећено добросуседству, миру и стабилности у региону. Такође, за разлику од Србије као стране која подрива, Косово је играло конструктивну улогу током целог процеса дијалога, укључујући и састанак 27. фебруара у Бриселу", написао је Коњуфца.

Он је нагласио да Приштина неће померити фокус са пуног признања и да сваки договор који се може постићи у процесу дијалога са Србијом мора у потпуности да поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак Косова.

image