Србија и Балкан

Нова епизода "Локомотиве": Невоље у рају – крах банкарског система у САД

Да ли крах банкарског система у Америци води ка крају финансијско-лобистичког система парламентарних демократија Запада, како се западњаци односе према мартовском погрому над Србима на Косову и Метохији 2004. године и како се прекомпонују снаге на Блиском истоку, неке су од тема које су Марко Николић и Тиосав Пурић обрадили у новој епизоди подкаста "Локомотива" у којој су угостили филозофа, новинара и репера Ђорђа Кишића
Нова епизода "Локомотиве": Невоље у рају – крах банкарског система у САД

Банка Силиконске долине финансирала је половину компанија које се баве здравственим осигурањем, новим технологијама и крипто-валутама у САД. Њен крах један је од највећих у америчкој историји. Праћен је општим падом на америчким берзама, када су у току само једног дана америчке банке изгубиле више од педесет милијарди долара. Са друге стране, позајмице које амерички банкарски сектор прима од Федералних резерви премашиле су висину помоћи у време светске економске кризе из 2008. године, достижући вртоглавих 165 милијарди долара.

Међутим, ово је само један од симптома општег слабљења америчког финансијско-лобистичког система, који у сенци актуелног рата Запада против Русије, кроз сукоб на истоку Украјине и систем економских и других санкција, делује још злослутније.

Уколико вратимо сат годину дана уназад, најутицајнији експерти Запада предвиђали су крах руске економије и потпуни слом Русије. Један од тих експерата, светски познат историчар финансијских система и економије, Шкот Најл Фергусон, сада препоручује инвеститорима на Западу да купују злато.  

Поред колапса једне од највећих америчких банака, тема емисије била је и годишњица мартовског погрома. Скоро па окултно опседнути датумима, званичници Европске уније су на ову годишњицу ауторским текстом у једној од српских дневних новина одлучили да крајње недипломатским речником обавесте Србију о томе каква је "реалност" у јужној српској покрајини. Поред очигледног безобразлука, овакав однос представника политичког Запада према српским страдањима додатно расветљава природу наметнутог француско-немачког плана.

Аутори "Локомотиве" су посебну пажњу посветили паду америчког дрона у Црно море. Руска принципијелност у питању заштите својих територијалних вода од америчких насртаја у Црном мору коинцидира са великом прерасподелом снага на Блиском истоку, где се под окриљем Кине одиграло "помирење века", бар када је у питању историјат тог региона.

Наиме, успостављање односа између Ирана и Саудијске Арабије у Пекингу, поморске вежбе у Арапском мору здружених снага Русије, Кине и Ирана и предстојећа посета кинеског председника Москви, свеукупно указују на битну промену односа снага на простору Евроазије, упркос упорном настојању западне медијске пропаганде да докаже своју непобедивост и исправност својих ставова.

 Гост нове епизоде подкаста "Локомотива" био је Ђорђе Кишић, водитељ на јутјуб каналу "Балкан инфо", филозоф и репер. Аутори подкаста, Тиосав Пурић и Марко Николић, разговарали су са Кишићем, између осталог, о филму "Вук са Волстрита" и Мартину Хајдегеру, о занату интервјуисања и о интересовањима које исказује публика на ТикТоку.

Говорећи о могућности забране ТикТока на Западу, Кишић је рекао:

"Алгоритам ТикТока је иновација која не постоји на Западу. Мета не може да произведе тако брз алгоритам. Ко прича да зна како ради ТикТок, не говори истину. Наравно, ТикТок скупља информације, али је веома популаран на Западу. Притом, капитал великих корпорација, и из Америке и из Западне Европе, је у ТикТоку. Информациони рат је потпуна друга димензија сукоба, и можда је само нуклеарни сукоб опаснији и значајнији од тог рата".

 Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image