Србија и Балкан

Нове пљачке српских кућа на Косову и Метохији, на мети две куће у селу Батусе

Обијене српске куће у селу Батусе и у Лапљем селу
Нове пљачке српских кућа на Косову и Метохији, на мети две куће у селу Батусе© FOTO TANJUG/ STR

Две српске куће у селу Батусе нашле су се на мети лопова, а у суботу увече обијена кућа породице Митић у Лапљем селу и из ње однет вредан накит и лаптопови, саопштила је Канцеларија за КиМ Владе Србије.

Тиме је настављен низ пљачки и обијања српских домова који је учестао последњих недеља, а на овај начин Србима, не само да се шаље порука да нису добродошли, већ им се и директно угрожава егзистенција, наводе из Канцеларије.

На улазу у село Батусе из правца Лепине синоћ је обијена кућа Давора Делића и извршена преметачина док се породица налазила на весељу у централној Србији.
Реч је о породици која има троје деце и овај немили догађај унео је немир и страх, не само у кућу Делића, већ и њихових комшија и осталих Срба који живе у том селу, наводи се у саопштењу.

На мети лопова синоћ се нашла и кућа породице Саше Лазића, а лопове је омео син Стефан, који је наишао у тренутку док су они покушавали да разбијају прозор и уђу у кућу, додаје се.

Они су побегли у правцу оближњег албанског села Добрева.

У суботу вече опљачкана је кућа српске породице Митић из Лепљег Села, код Грачанице, изјавила је за Танјуг Драгица Митић, чија је кућа опљачкана.

Пљачка се, према њеним речима, догодила у суботу између 18 и 20 часова, када породица није била код куће.

Прошлог викенда опљачкане су две српске куће - породице Мирић из Батуса и Недељковић из Преоца.

Серија пљачки забринула је и онеспокојила Србе, а чињеница да лопови нису пронађени ни у једном случају уноси додатни немир и револт у народ.

Због тога Канцеларија за Косово и Метохију захтева да се напади на имовину Срба схвате најозбиљније, да одговорни буду процесуирани и адекватно кажњени, истиче се у саопштењу.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner