Русија

Путин са Пашињаном: Нагомилало се много проблема, али оптимизам постоји

Двојица лидера састали су се након јубиларног Евроазијског економског самита
Путин са Пашињаном: Нагомилало се много проблема, али оптимизам постоји© Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Председник Русије Владимир Путин састао се са јерменским премијером Николом Пашињаном, у Кремљу након јубиларног Евроазијског економског самита (ЕАЕУ) на којем је учествовао премијер Јерменије, јавља дописник "РИА Новости".

Двојица лидера разговарали су иза затворених врата о низу тема, између осталог и о безбедносним питањима у региону.

"Постоји прилика да се на маргинама рада ЕАЕУ разговара, наравно, о читавом комплексу наших односа, укључујући и питања регионалне безбедности", рекао је Путин на састанку у Кремљу.

Пашињан је рекао да му је драго што види руског лидера и захвалио му на топлој добродошлици.

"Последњи пут смо се састали у децембру прошле године. Од тада су се нагомилала питања о којима је потребно разговарати. Надам се и уверен сам да ћемо разговарати о важним питањима билатералних односа, регионалним питањима", рекао је Пашињан пред састанак.

Путин је констатовао успешан развој билатералних односа између Русије и Јерменије.

"Што се тиче билатералних односа, они се веома успешно развијају. Ми увек пре свега обраћамо пажњу на економску сарадњу", рекао је руски лидер.

Трговински промет између Русије и Јерменије премашио је седам милијарди долара, што је рекорд, додао је.

"Трговински промет је достигао више од 7 милијарди долара Толики обим никада раније није виђен у нашим трговинским и економским односима", рекао је Путин.

Порпатол Кремља Дмитриј Песков, рекао је да постоји политичка воља и Путина и Пашињана да разговарају о проблемима, да између њих постоји дијалог и да тек треба сачекати резултате.

"Потенцијала има, Руска Федерација је оптимистична по овом питању", рекао је Песков.

Прес секретар руског председника позвао је да се не преувеличава сложеност преговора између руског лидера Владимира Путина и јерменског премијера Никола Пашињана.

"Нема потребе преувеличавати сложеност разговора. Наравно, постоје одређене проблематичне теме у нашим билатералним односима. Али, с друге стране, што је ближа интеракција између две земље, што је комплекс билатералних односа шири, то се тамо чешће сусрећу и јављају различити проблеми", рекао је он у интервјуу новинару Павелу Зарубину.

У априлу је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да Русија сматра Јерменију својим савезником, и то не само у правном смислу. Према његовим речима, Јереван разуме значај Москве за њену безбедност и развој.

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је 18. априла такође скренула пажњу на то да Запад Јеревану додељује само улогу инструмента за "подметање ватре" на Кавказу и да има за циљ да прекине везе између Руска Федерација и Јерменија , подсетила је "Известија".

image