Русија

МСП Русије: Москва ће суспендовати учешће у Споразуму о житу ако нема напретка у меморандуму са УН

Због недостатка напретка у укидању ограничења на руски извоз у Москви је одлучено да се период продужења трансакције смањи на 60 дана, поручили су у Министарству
МСП Русије: Москва ће суспендовати учешће у Споразуму о житу ако нема напретка у меморандуму са УН© Tanjug/Danny Wood

Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће Москва суспендовати учешће у црноморској иницијативи за извоз украјинске хране у недостатку напретка у примени меморандума између Руске Федерације и УН о извозу руских пољопривредних производа.

У саопштењу се наводи да ће даља одлука о продужењу споразума о житу зависити од напретка у примени услова у контексту имплементације меморандума између Русије и УН: поновно повезивање "Роселхозбанке" са СВИФТ-ом, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и услуга, укидање ограничења на осигурање и реосигурање, укидање забране приступа лукама, обнављање рада амонијачног гасовода Тољати-Одеса, деблокаду страних средстава и рачуна руских компанија повезаних са производњом и транспортом хране и ђубрива.

"Без напретка у примени ових захтева, који апсолутно нису нови и који је требало да буду решени у оквиру меморандума Русија-УН, биће суспендовано наше учешће у црноморској иницијативи", додаје се у саопштењу.

Министарство је нагласило да је због недостатка напретка у укидању ограничења на руски извоз у Москви одлучено да се рок за продужење трансакције скрати на 60 дана.

"Овај став је званично саопштен турској и украјинској страни црноморске иницијативе, као и представницима УН. Није било формалних примедби", саопштило је Министарство, указујући да "споразум наставља да важи у наредна два месеца у постојећим параметрима, без икаквих промена у укљученим лукама, опсегу терета и договореним процедурама инспекције".

Такође, подсетили су да су црноморска иницијатива и меморандум између Русије и УН саставни део једног пакета споразума које је предложио генерални секретар УН Антонио Гутереш и потписао у Истанбулу 22. јула 2022. године.

"Њихова примена треба да буде истовремена и међусобно повезана како би се обезбедила глобална безбедност хране и пружила помоћ сиромашним земљама у Азији, Африци и Латинској Америци", додали су у Министарству.

"До сада се спроводи само украјински део 'пакета', и то у параметрима који су далеко од декларисаних хуманитарних циљева – комерцијални извоз сточног жита у земље са високим приходима и изнад просека. Руски извоз пољопривредних производа и ђубрива, укључујући и рад нафтовода за амонијак Тољати-Одеса, остају блокирани као резултат једностраних западних санкција и политичких игара Кијева", наводи се.

Продужење Споразума о житу

Подсетимо, раније је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила да је Русија дала сагласност да се Прехрамбени споразум продужи за 60 дана.

Како је рекла, све стране које су учеснице у овом споразуму су обавештене да је Русија дала сагласност за продужење споразума.

"Ми смо више пута изјављивали – и руско Министарство спољних послова и стални представници Русије при УН – да је руска страна обавестила све стране у договору да продужава споразум за 60 дана. Све стране су обавештене о томе не само усмено", нагласила је Захарова.

Захарова је тиме демантовала наводе појединих медија да је споразум продужен за 120 дана.

image