Русија

Кремљ: Продужетак споразума о житу је наш "гест добре воље", главни услов још увек није испуњен

Уговор је продужен под условом да се испуне сва обећања дата Москви у вези са укидањем санкција за пољопривредне производе, нагласио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко
Кремљ: Продужетак споразума о житу је наш "гест добре воље", главни услов још увек није испуњен© Tanjug/ Emrah Gurel, File

Пристанак Русије да се за још два месеца продужи споразум о житу је својеврсни гест добре воље, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Овоме иде у прилог и тврдња заменика руског министра спољних послова Александара Грушка, који је рекао да је уговор продужен под условом да се испуне сва обећања дата Москви у вези са укидањем санкција за пољопривредне производе.

Према речима Пескова, управо тај део споразума, који се тиче руских пољопривредних производа, још увек није испуњен, преносе "РИА Новости".

"Услови који су договорени као саставни део споразума нису испуњени. Јасно је да споразум не може да стоји на једној нози. Наравно, услови и даље важе, али наш пристанак је гест добре воље", рекао је Песков.

Руска Федерација ће настојати да уклони сва ограничења за извоз пољопривредних производа на светска тржишта, изјавио је Грушко.

"Процес који води организација УН иде, али изузетно споро и не може да нас задовољи ни по резултатима који су до данас постигнути, ни по обавезама које су УН преузеле приликом потписивања овог истамбулског пакета", рекао је он.

Преговори су још увек у току, рекао је Грушков и додао да је за Русију најважније потпуно испуњење обећања која су дала са њихове стране.

"У том смислу, за нас се ништа не мења, радићемо вредно и натерати наше партнере да испуне обавезе које су преузели", нагласио је Грушко.

Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Сам споразум о житу предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива, међутим, за време његовог трајања, Москва је бише пута наглашавала да управо то није испоштовано. Истовремено, уследила су уверавања из УН да ће ограничења бити укинута.

Шта је проблем?

Москва је више пута истицала да се украјински део споразума спроводи, док је руски извоз и даље блокиран због западних санкција. Конкретно, санкционисане су пољопривредне банке и блокирана су ђубрива у европским лукама.

Руска Федерација захтева укидање санкција ЕУ против "Росељхозбанке", као и њен повратак у међународни СВИФТ систем, како би се поједноставила финансијска подршка извозу.

Брисел је више пута уверавао да не забрањује трансакције "неопходне за куповину, увоз или транспорт пољопривредних производа" из Русије, а "Росељхозбанка" може да користи алтернативне методе преношења порука, на пример, имејл или факс. Западне земље не желе да повежу руску банку са СВИФТ-ом из страха да ће се она користити не само за пословање у пољопривредном сектору, преноси ТАСС.

Осим тога, у лукама Летоније, Литваније, Холандије и Естоније остало је 262 хиљаде тона руског ђубрива. Раније је Москва исказала спремност да их бесплатно пребаци у најсиромашније земље, али је до сада у Малави послата само једна серија – 20.000 тона. Како је Грушко приметио, "стварају се вештачке препреке и кашњења".

image