Свет

Од нацизма до бичевања: Америка прикрива кршења људских права у Украјини

У годишњем Извештају о људским правима Стејт департмента Русија је означена као кривац за цензуру медија, забране политичких партија и вансудска погубљења у Украјини, чак и на територијама под контролом Кијева и чак за ствари за које је директно одговоран Кијев
Од нацизма до бичевања: Америка прикрива кршења људских права у Украјиниwww.globallookpress.com © White House

Годишњи извештај о људским правима који је објавио амерички Стејт департмент, веома је "благонаклон" у процени кршења људских права у Украјини. 

У документу је Русија означена као кривац за цензуру медија, забране политичких партија и вансудска погубљења у Украјини, иако су неки од тих процеса почели пре него што је Москва покренула Специјалну војну операцију у Украјини.

С друге стране, уопште се не помиње напад Кијева на Украјинску православну цркву.

У извештају се наводи да је бизнисмен Денис Кирејев "наводно убијен током хапшења од стране Службе безбедности Украјине (СБУ), након што је СБУ добила снимак о наводној умешаности Кирејева у издају". У наставку се цитира Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) која каже да су "околности смрти остале нејасне".

Шеф украјинске војно-обавештајне службе и телохранитељи Кирејева рекли су за "Волстрит џорнал" да су га агенти СБУ ухватили, пуцали му у потиљак и бацили његово тело на улицу у Кијеву као упозорење.

Нигде се не помињу вансудска погубљења четворице опозиционих активиста у Северодоњецку, који је у мају био под контролом Украјине, упркос томе што се командант украјинског неонацистичког пука "Азов" Максим Жорин хвалио тиме на друштвеним мрежама. 

"Мере стабилизације"

Стејт департмент тврди да "није било владиних извештаја о нестанцима", као и да "нема извештаја о политичким затвореницима у деловима Украјине под контролом Кијева". 

Међутим, касније се цитира мисија УН за људска права која каже да су украјинске "безбедносне агенције и оружане снаге одговорне за незаконита притварања и присилне нестанке на територији под контролом владе".

Као одговор на тврдње УН о најмање 34 случаја нестанка, притвора и мучења, Стејт департмент цитира украјинске власти које су негирале "тортуру или брутална испитивања затвореника у области под контролом Кијева".

Они су тврдили да спроводе "мере стабилизације како би утврдили да ли је становништво сарађивало са Русијом".

У одељку о затворским условима, извештај наводи да ванредно стање дозвољава принудна признања и да су власти "повремено мучиле особе у притвору", као и да је то "обично повезано са сарадњом са Русијом".

Признаје се озлоглашена пракса скидања и бичевања наводних "пљачкаша" завезаних за бандере, уз напомену да су неки јавни функционери подстицали вансудско кажњавање, док су у томе учествовали поједини припадници полиције и Територијалне одбране. Најмање једна особа је умрла након што је остављена везана преко ноћи.

"Непатриоте" на листи за одстрел

Нацизам се у извештају помиње само једном и то да би се подсетило да украјински закон забрањује комунистичке и нацистичке симболе, као и производњу и промовисање Георгијевске ленте, као руског симбола.

Иначе, лента је део медаље у част победе над нацистичком Немачком. 

Помиње се постојање "радикалних група", али само да се каже како су њихови чланови често вршили насиље над ЛГБТ+ особама, што власти често нису адекватно истраживале.

Иако је Кијев "забранио, блокирао или санкционисао медије и новинаре за које сматра да представљају претњу националној безбедности или оне који су изразили ставове за које власти верују да поткопавају суверенитет и територијални интегритет земље", невладина организација "Фридом хаус" наставља да оцењује украјинску штампу као "делимично слободну". 

Злогласна "листа за одстрел" на украјинском сајту "Миротворац", који "наводно одржава блиске везе са службама безбедности", описана је као "база личних података новинара и јавних личности чије су изјаве и активности оцењене као непатриотске".

Објективно о Јеховиним сведоцима

Прогон Украјинске православне цркве уопште се не помиње. Уместо тога, документ Стејт департмента упућује на Извештај о међународним верским слободама за 2021, који углавном говори о третману Јеховиних сведока и у коме се наводе састанци званичника америчке владе и Православне цркве Украјине коју је успоставила влада у Кијеву.

"У неким случајевима, влада је јавно критиковала међународне организације које се баве међународним хуманитарним правом" - тако Стејт департмент описује напад Кијева на "Амнести интернешенел", након што је откривено да су украјинске снаге користе цивиле као живи штит.

Извештај, међутим, признаје постојање корупције у Украјини, наводећи да је она остала озбиљан проблем и за грађане и за компаније.

Стејт департмент тврди да њихови годишњи извештаји о људским правима пружају "чињеничне, објективне информације засноване на веродостојним извештајима о догађајима" и представљају "суштински важан ресурс" за владе, истраживаче, новинаре и групе за лобирање.

image