Србија и Балкан

Мисија Србије при ЕУ: Лик и дело Степинца нису за истицање

Степинац "је био одговоран за покретање три геноцида - над Србима, Јеврејима и Ромима, заслужује да се о њему говори лоше, а не да се хвали", поручено је из Израела
Мисија Србије при ЕУ: Лик и дело Степинца нису за истицање© Jean Marc Quinet

Дипломатска мисија Србије при Европској унији упутила је писмо посланици Европског парламента из Хрватске, Жељани Зовко, која у овој институцији организује конференцију посвећену Алојзију Степинцу у коме је изразила дубоко жаљење због посебног истицања његовог лика и дела у просторијама ЕП, имајући у виду да је реч о историјској фигури која у "Србији отвара болна поглавља из прошлости", сазнаје Танјуг из дипломатских извора.

Конференција би требало да се одржи данас под називом "Блажени Алојзије Степинац - сведочанство вере, истрајности и наде", у просторијама Европског парламента.

У писму се наводи да је за све грађане Србије, али и за Српску православну цркву, Степинац личност која је била саучесник у масовним злочинима над Србима, Јеврејима, Ромима и другим нехрватским заједницама током Другог светског рата.

Такође, наводи се да је историјски потврђено да је Степинац поздравио оснивање "Независне државе Хрватске", сарађивао са руководством НДХ и имао активну улогу у насилној конверзији великог броја Срба у католичку веру.

"Као што је познато, за наведено је осуђен на 16 година затвора по завршетку рата, у Загребу, 1946. године. Процес канонизације Алојзија Степинца је контроверзно и отворено питање и за односе Католичке цркве, Свете Столице и СПЦ" наводи се у писму.

Мисија Србије сматра да су то довољни разлози који изискују потребу да се лик и историјско дело Алојзија Степинца не истичу у Европском парламенту, као и да конференције попут ове, не могу да допринесу унапређењу односа Србије и Хрватске у превазилажењу разлика.

Истиче се да је свима више него икада, потребно уравнотежено и целовито представљање сложених историјских догађаја и личности.

Србија је посвећена унапређењу билатералних односа са Хрватском, наводи се у писму и додаје да таква врста догађаја и глорификација личности које су, за грађане Србије, симбол најтрауматичнијих искустава злочина у 20. веку, не могу да допринесу даљим корацима у том процесу.

Оштар протест из Израела због величања присталице геноцида

Директор центра Симон Визентал из Јерусалима Ефраим Зуроф изјавио је данас да сваки покушај одавања почасти или величања личности које су подржавале геноцидну власт Независне Државе Хрватске је срамота и треба му се супротставити.

Он је то изјавио за Танјуг, а поводом конференције "Блажени Алојзије Степинац - сведочанство вере, истрајности и наде", коју је у просторијама Европског парламента организовала хрватска европарламентарка Жељана Зовко.

"Степинац који је подржавао НДХ и вођу њених масовних убица Анту Павелића, који је био одговоран за покретање три геноцида - над Србима, Јеврејима и Ромима, заслужује да се о њему говори лоше, а не да се хвали", написао је Зуроф у писаном одговору.

image