Спорт

На аукцији лопта коју је дотакла "божија рука"

Лопта којом је легендарни аргентински фудбалер Дијего Армандо Марадона постигао гол "божијом руком" против Енглеске на Мундијалу у Мексику 1986. године наћи ће се на аукцији наредног месеца, а очекује се да буде продата за суму од 2,85 до 3,4 милиона евра, пренео је "Гардијан".

Марадона је 22. јуна 1986. године постигао два чувена гола против Енглеске за победу Аргентине (2:1) и пласман у полуфинале – први руком, а други маестралним продором.

Лопта са те утакмице завршила је код главног судије меча из Туниса Алија бин Насера, који сматра да је време да она буде подељена са светом.

О Марадонином голу руком судија Бин Насер рекао је да га је помоћник изневерио.

"Нисам јасно видео ситуацију. Два играча, Шилтон и Марадона, била су ми окренута леђима. Према инсрукцијама Фифе пре почетка турнира, погледао сам ка помоћнику за потврду гола. Он је отрчао ка центру терена чиме је потврдио да би гол требало да буде признат. После утакмице селектор Енглеске Боби Робсон рекао ми је: 'Урадио си добар посао, али је помоћни судија био неодговоран", рекао је Бин Насер.

Дрес који је "Ел Пибе" носио против Енглеске продат је у мају ове године за 8,5 милиона евра, што је у том тренутку била највиша цена икада плаћена за неки дрес који је претходно ношен на неком спортском такмичењу.

Рекорд Марадониног дреса срушио је дрес Мајкла Џордана, који је славни кошаркаш носио током првог меча НБА финала против Јуте 1998. године, а продат је у септембру за 9,8 милиона евра.

image