Магазин

Зашто је добро дотеривати се за лет авионом

Можда звучи необично, јер свако жели да се осећа удобно и растерећено у авиону, поготово када је у питању дугачки лет, али дотеривање за авион може бити добра идеја за следеће путовање.
Зашто је добро дотеривати се за лет авиономGetty © L. Blandford

У прошлости, поготово када су комерцијални летови постајали све учесталији, путовање авионом је био гламурозан догађај. Многи су носили своја најбоља одела и хаљине, ципеле, накит и летење је био повод за дотеривање и узбуђење.

У међувремену су се ствари променилем па се савремена одевна комбинација за летење се најчешће састоји из тренерке, дуксерице и удобних патика. Инфлуенсери и модни блогери радо деле своје најудобније одевне комбинације за авион, које су најчешће спортско-лежерног стила. Осим тога, већински став према летењу се увелико променио. Људи се нерадују раним доласцима на аеродром, гужвама, чекању у реду и сатима проведеним у седећем положају, без много простора за кретање. Летење је данас само још једна физичка и ментална обавеза.

Поред свих тих тегоба које нас очекују, зашто не бисмо себи дозволили мало опуштања у виду одевања? Кад већ знамо да ћемо носити кофере, торбе, седети у гужви и стајати у редовима, и да нећемо видети "никога важног", зашто бисмо ризиковали да испрљамо или поцепамо финију одећу, када можемо само путовати у "пиџами"?

Ипак, има неколико разлога зашто уливање мало труда око изгледа за лет може бити добро за целокупно искуство. Један је искључиво практичан, јер ношењем неколико финих ствари на себи, које су намењене за планирану дестинацију, може сачувати место у коферу. Колико год додатни простор био мали, увек је добродошао.

Други разлог има везе са субјективним осећајем. Придавати пажњу сопственом изгледу има неколико бенефита који поптуно могу да промене доживљај путовања. Како би дотеривање за путовање "имало смисла", први корак је мењање перспективе када је у питању летење авионом. Уместо да је то напоран део одмора, који многи једва чекају да се заврши, може бити посматран и као кључни део искуства.

Пошто цео пут авионом сигурно траје неколико сати (када се сабере време чекања и сам лет) онда је боље имати позитиван став. Иако није опуштајуће и забавно на исти начин као авантура која нас тек чека, ипак је неизбежан елемент путовања и зашто онда не би постао још један разлог за дотеривање? Облачење у квалитетнију гардеробу, ношење омиљене торбе, накита, шминке и сл. може значајно поправити расположење па се напоран део пута може лакше "преживети".

Осим доброг става, може доћи и до суптилног психолошког ефекта. Када је човек у одећи која је превише удобна, мозак може телу слати сигнале да је време за одмор и спавање, уместо за чекање у реду, чување пасоша и тражење гејта. Због тога, наведене радње могу деловати ментално захтевније него што заправо јесу. С друге стране, одећа која нас наводи на "акцију" (као на пример нешто што бисмо обукли за посао) помаже да се осећамо "будним" и спремним на изазове аеродрома.

Није потребно облачити се у најскупоценије комаде, јер ипак постоји могућност да се оштете, али је довољно обући мајицу од природног материјала (памук или лан, како би кожа могла да "дише"), комфорне панталоне, фармерке или сукњу и ципеле које су удобна. Аксесоари могу бити одабрани по избору, а ако лет није превише дугачак, шминка може знатно побољшати расположење и учинити да цео лет буде забаван догађај.

Дотеривање за лет није снобовски чин, већ другачији поглед на досадније делове живота. Иако се најбоље осећамо када коначно стигнемо на одредиште, пут до њега исто може бити лепо искуство, вредно мало додатно уложеног времена за сређивање.

image