Србија и Балкан

Протест испред Владе Србије: Двери, коалиција НАДА и Заветници траже од Вучића да одбије предлог ЕУ

Најавили су да ће следеће недеље предати кривичну пријаву Тужилаштву за кривично дело "признање окупације и рушење уставног поретка" против председника Србије
Протест испред Владе Србије: Двери, коалиција НАДА и Заветници траже од Вучића да одбије предлог ЕУ© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Представници покрета Двери, коалиције НАДА и Заветници одржали су данас испред зграде Владе Србије скуп на којем су још једном тражили одбацивање француско–немачког предлога за Косово и Меотхију, оставку председника Александра Вучића и расписивање ванредних избора на свим нивоима.

Саобраћај у Немањиној улици био је накратко блокиран, а окупљени су носили транспаренте "Не капитулацији", "Никад НАТО", "Србија памти" и "Вучићу, оставка".

Како је јавио Танјуг, први се на скупу обратио Никола Драгићевић из странке Заветници, који је објаснио да је данашње окупљање организовано симболично у 12.44 на дан НАТО бомбардовања 1999. године.

"Процес који су започели бомбардовањем, процес отимања Косова и Метохије, данас хоће да заврше француско – немачким ултиматумом. Траже од нас да укинемо своју државу, траже да се испишемо из историје као народ и траже од нас да погазимо свој Устав. Прихватањем француско- немачког ултиматума ми прихватамо њихову мантру да смо ми кривци за НАТО бомбардовање 1999. године, да ми нисмо жртве него агресори, пљујемо у лице стотинама, хиљадама грађана Србије који су страдали за време НАТО бомбардовања", рекао је Драгићевић.

Милош Јовановић испред Коалиције НАДА рекао је да се овакве блокаде и скупови у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања данас одржавају широм Србије.
Говорећи о председнику Србије Александру Вучићу рекао је:

"Ја ћу вас још једном подсетити да је он прихватио споразум којим се признаје сецесија наше јужне покрајине. Тиме је најбруталније погазио Устав Републике Србије и угрозио будућност ове земље".

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић још једном је поновио да су ванредни избори неопходни.

"Ми ћемо учинити све како би изазвали ванредне изборе. Мораће на улицама да буде много више људи да се издејствују ванредни избори. Убеђен сам да ће та коалиција која данас влада отићи у политичку историју", рекао је Михаиловић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поручио је да једносатном блокадом упозорења испред Владе Србије шаљу јасну поруку да ће наставити са окупљањима уколико се не испуне њихови захтеви.

"Против свих нас лидера државотворне и патриотске опозиције који само тражимо поштовање Устава и борбу за очување КиМ у саставу Србије, води се невиђена негативна кампања увреда и лепљења најружнијих могућих етикета, само зато што смо на страни ове државе, овога народа, Косова и Метохије, Устава Србије и одбране и очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета", рекао је Обрадовић.

Он је најавио да ће следеће недеље такозвана државотворна опозиција предати кривичну пријаву Тужилаштву за кривично дело "признање окупације и рушење уставног поретка" против председника Србије, као и да ће се обратити и Уставном суду Србије, да виде, како каже, да ли је "суд жив".

image