Свет

Кијев тражи хитан састанак Савета безбедности због размештања нуклеарног оружја у Белорусији

Најновије најаве Москве подривају темеље Уговора о неширењу нуклеарног оружја, саопштило украјинско министарство спољних послова
Кијев тражи хитан састанак Савета безбедности због размештања нуклеарног оружја у Белорусији© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Украјина захтева да одмах буде сазвано ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација (СБУН) у вези са најавама Русије о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, саопштило је Министарство спољних послова Украјине.

Оцењује се да најновије изјаве Москве о њеној намери да размести тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије подривају темеље Уговора о неширењу нуклеарног оружја, архитектуру нуклеарног разоружања и систем међународне безбедности у целини.

Напомиње се да ће намера да нуклеарно оружје буде распоређено на територији Белорусије, супротно њеним обавезама из Уговора о неширењу нуклеарног оружја, додатно претворити ту земљу у "таоца Кремља" и имати погубне последице по њену будућност.

Борељ: ЕУ спремна да одговори новим санкцијама

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ оценио је данас да би, ако Белорусија прихвати руско нуклеарно оружје, то значило неодговорну ескалацију и претњу европској безбедности.

"Белорусија то још може да заустави, то је њихов избор", написао је он на Твитеру.

Према Борељовим речима, ЕУ је спремна да одговори новим санкцијама.

Путин најавио изградњу складишног објекта до 1. јула

Владимир Путин раније је саопштио да су Москва и Минск претходно договорили да Русија постави тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије.

Он је навео да ће изградња складишног објекта бити завршена 1. јула, пренеле су РИА Новости.

Председник Русије је истакао да ће они распоредити оружје без кршења обавеза из споразума СТАРТ.

Према његовим речима, разлог за такав корак била је најава Велике Британије да ће снабдети Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом.

Путин је истовремено напоменуо да је Белорусија дуго тражила да на њеној територији буде распоређено руско нуклеарно оружје.

image