Свет

Пентагон: Нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје

Вашингтон "остаје посвећен колективној одбрани НАТО-а", поручило је Министарство одбране САД
Пентагон: Нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружјеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Министарство одбране САД саопштило је да нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје, након што је Москва најавила постављање тактичког нуклеарног наоружања у Белорусији.

"Видели смо извештаје о најави Русије и наставићемо да пратимо ову ситуацију. Нисмо приметили ниједан разлог за прилагођавање сопственог стратешког нуклеарног става, нити било какве назнаке да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје", наводи се у писаној изјави Министарства одбране САД, преноси Ројтерс.

Пентагон је још саопштио да Вашингтон "остаје посвећен колективној одбрани НАТО-а".

Председник Владимир Путин саопштио је раније да је Русија постигла договор са суседном Белорусијом о постављању тактичког нуклеарног оружја на њеној територији, али да неће кршити СТАРТ споразуме о неширењу.

Руски председник није прецизирао када ће оружје бити пребачено у Белорусију, која се граничи са три чланице НАТО-а: Пољском, Литванијом и Летонијом, али је истакао да ће Русија завршити изградњу складишта до 1. јула.

"Ово је део Путинове игре да покуша да застраши НАТО... нема војне користи од тога у Белорусији, с обзиром да Москва има толико тог оружја унутар сопствене земље", рекао је Ханс Кристенсен из Федерације америчких научника.

Такође је остало нејасно где ће у Белорусији бити стационирано оружје, наводи Ројтерс и оцењује да би "трансфер ојачао способност Русије за нуклеарни удар дуж источне границе НАТО-а".

"Радимо све оно што су они (САД) радили деценију", поручио је Путин, додајући да Америка има савезнике у неким земљама и да их обучава, те да ће Русија урадити исту ствар. 

image