Русија

Москва: Не искључујемо ниједну опцију одговора на западне санкције

Фокусирамо се на удаљавање од долара и супституцију увоза Русија, спремни смо за сваки развој догађаја, поручује директор одељења за економску сарадњу руског Министарства спољних послова
Москва: Не искључујемо ниједну опцију одговора на западне санкцијеwww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn/imageBROKER.com

Директор одељења за економску сарадњу руског Министарства спољних послова Дмитриј Биричевски изјавио је да Русија на санкције Запада реагује на одмерен и адекватан начин, фокусирајући се на удаљавање од долара и супституцију увоза.

"Русија на санкције Запада одговара одмерено и адекватно, руководећи се принципима 'немој себе да повређујеш' и 'мери седам пута'. Када развијемо мере реаговања, фокусираћемо се на заштиту наших грађана и домаћег бизниса, на одржавање стабилности националне економије и њеног финансијског система. Акценат је на удаљавању од долара, супституцији увоза, јачању технолошке независности", рекао је Биричевски за "РИА Новости".

Он је додао да се наставља прилагођавање спољним изазовима, интензивирају се програми развоја перспективних и конкурентних индустрија, што се већ показало као ефикасно у смислу подршке привреди у тешким временима. То примећују и руски пријатељи и противници.

Према његовим речима, Москва неће искључити ниједну опцију одговора на санкције Запада, као и да је спремна за сваки развој догађаја, али да, ипак, покушава да избегне екстремне мере.

"Не бих желео да говорим о сценаријима економске, прехрамбене и енергетске 'апокалипсе' до које би могле да доведу санкције", рекао је Биричевски и додао да се нада да ће здрав разум ипак превладати, а да ће, како је рекао, "западне непријатељске елите" коначно схватити да су санкције против Русије бескорисне и штетне.

Обнова Северног тока могућа уз вољу Запада

Судбина гасовода Северни ток још није јасна, штета се може поправити, али за то морају постојати одређени предуслови са Запада, рекао је Биричевски.

"У овој фази веома је тешко говорити о судбини гасовода Северни ток. Генерално, према мишљењу стручњака, оштећени навоји могу бити обновљени. Као што је речено, места експлозије се налазе на дубини од око 100 метара и то омогућава извођење радова на санацији са техничког гледишта. Међутим, за то морају постојати политички и економски предуслови", навео је.

Према његовим речима, садашње акције западних земаља да спрече Русију да истражи терористички акт у сопственом енергетском објекту указују на недостатак интересовања за нормалне односе са Русијом у енергетском сектору.

Биричевски је нагласио да Москва може да покрене питање надокнаде штете за подривање Северног тока. 

"Не искључујемо да ће се кад тад покренути питање надокнаде штете услед саботаже гасовода Северни ток", рекао је он.

Руски дипломата је подсетио да је након појављивања истраге америчког новинара Симора Херша, стална мисија дистрибуирала нацрт резолуције Савета безбедности УН о независној међународној истрази онога што се догодило.

"Чак и овде западне земље активно саботирају рад на нацрту резолуције, позивајући се на недостатак 'доказа' међународне истраге. Упркос томе, намеравамо да наставимо да инсистирамо на свеобухватној и отвореној међународној истрази са обавезним учешћем руских представника", додао је дипломата.

Русија се неће повући из Светске трговинске организације

Биричевски је додао да се Русија неће повући из Светске трговинске организације (СТО), упркос покушајима неких земаља да је истисну.

"Разматрамо све опције за наше учешће у мултилатералној трговини, анализирајући равнотежу користи и трошкова пуноправног чланства у СТО. При том, полазимо од чињенице да постоје разлози да останемо у организацији као пуноправни члан, у циљу одржавања стабилних веза са земљама у развоју које су спремне да наставе сарадњу на равноправној основи и уз обострано уважавање интереса", рекао је дипломата.

Данас се "непријатељске земље" удружују и покушавају да ставе тачку на чланство Русије у СТО, наставио је он. Под таквим условима, западњаци би узели самосталан излазак као доказ ефикасности антируске линије и наставили да заоштравају овај курс.

"Посебну пажњу посвећујемо интеракцији са партнерима и истомишљеницима из Азије, Блиског истока, Африке и Латинске Америке - земаља такозване светске већине. Интеракција са њима постаје све активнија и разноврснија. Такође, правила СТО су у основи функционисања Евроазијске економске уније (ЕАЕУ)", истакао је он.

Према његовим речима, СТО је безалтернативна глобална платформа на основу које Русија гради трговинске и економске односе са земљама које не спроводе непријатељске акције против ње.

"Јединствена царинска регулатива ЕАЕУ заснована је на нормама мултилатералног трговинског система и обавезама Русије у организацији. Руска Федерација, као чланица ЕАЕУ, дужна је да поштује правила СТО, а повлачење из ње лишило би нас многих предности које се односе на заштиту заједничког тржишта уније од увоза", закључио је дипломата.

image