Свет

Данска пронашла предмет у близини гасовода, позвала компанију Северни ток у помоћ (ФОТО)

Како би истражиле пронађени предмет, данске власти су одлучиле да га подигну на површину уз помоћ данског Министарства одбране и компаније "Норд Стрим 2 АГ", наводи се у саопштењу
Данска пронашла предмет у близини гасовода, позвала компанију Северни ток у помоћ (ФОТО)© Tanjug/ Swedish Coast Guard via AP, File

Данска агенција за енергетику (ДЕА) позвала је оператера Северног тока, "Норд Стрим 2 АГ", да учествује у извлачењу предмета који је пронађен у близини гасовода.

"Како би даље разјасниле природу објекта, данске власти су одлучиле да га подигну на површину уз помоћ данског Министарства одбране. С тим у вези, Данска агенција за енергетику позвала је оператера гасовода, 'Норд Стрим 2 АГ', да учествује у операцији", наводи се у саопштењу агенције.

Агенција тренутно чека одговор од компаније пре него што настави са операцијом.

Агенција је објавила и фотографију "предмета", уз напомену да је цилиндричног облика, висине око 40 центиметара и пречника 10 центиметара. Претпостављају да је реч о морској димној бови.

Русија је више пута истицала да је од Данске тражила да је укључи у истрагу саботаже Северног тока, али да је увек остајала без конкретног одговора.

Председник Русије Владимир Путин је напоменуо и да је Русија предложила Данској да се формира једна међународна комисија, која би анализирала каква су запаљива средства прошлог септембра била искоришћена при нападу, јер је компанија "Гаспром" свега 30 километара од места на којем се десио инцидент пронашла некакав стуб, који би, заправо, како је рекао Путин, могао бити антена за активирање експлозивне направе.

До данашњег дана, Русија није укључена у истрагу.

image