Свет

Петиција на сајту Зеленског: Украјинци против осиромашеног уранијума

Интернет страница петиције која је била објављена на сајту украјинског председника у међувремену је нестала
Петиција на сајту Зеленског: Украјинци против осиромашеног уранијумаwww.globallookpress.com © Marco Cordone

На сајту председника Украјине Владимира Зеленског појавила се петиција против коришћења муниције са осиромашеним уранијумом, за коју је Лондон, подсетимо, недавно рекао да ће испоручити Кијеву.

У петицији, која је објављена 27. марта, наводи се да би коришћење осиромашеног уранијума био злочин против "човечности и планете", и додаје да би његова употреба била "неприхватљива и неморална". 

У тексту се Оружане снаге Украјине још позивају да размотре петицију и предузму безбедносне мере, како се осиромашени уранијум не би примењивао све док се потпуно разматрање ове иницијативе не заврши. 

Да би захтев петиције био усвојен, потребно је да је потпише најмање 25.000 људи. 

Ипак, из неког разлога, интернет страница на којој се налазила петиција више не постоји. 

Подсетимо, заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је прошле недеље да је Лондон спреман да испоручи Кијеву опасну муницију са осиромашеним уранијумом. 

Руска страна је оштро реаговала и упозорила да, иако се не ради о оружју за масовно уништење, оно ипак представља опасност - његовом применом дошло би до загађења ваздуха, воде и земље. Москва је додала и да ће узвратити уколико се против њених војника буде користилa ова муниција.

До сада је ову муницију користио само НАТО - у бившој Југославији и Ираку

image