Србија и Балкан

Даница Грујичић за РТ Балкан: Испорука оружја са осиромашеним уранијумом је објава нуклеарног рата

Говорећи о опасностима ове врсте наоружања, српска министарка упозорава да би уз Украјинце, којима је званични Лондон обећао испоруку оружја са осиромашеним уранијумом, били угрожени и Пољаци, Мађари, Чеси и Словаци
Даница Грујичић за РТ Балкан: Испорука оружја  са осиромашеним уранијумом је објава нуклеарног рата© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Давање било којој земљи пројектила са осиромашеним уранијумом јесте објава нуклеарног рата, каже ексклузивно за РТ Балкан министарка здравља Србије Даница Грујичић.

"Оне који причају како је осиромашени уранијум безбедан, позивам да у своју дневну собу ставе такав пројектил, па да видимо шта ће се дешавати", истиче Грујичић.

Она објашњава да је, иако радијација постоји само у првом тренутку када дође до експлозије, опасно то што се нано честице осиромашеног уранијума могу распршити километрима далеко и ући у организам или преко загађеног тла, воде, или удисањем.

А онда касније долази до оштећења ткива репродуктивних органа и коштане сржи, додаје она.

"Зато се дешава пораст моралитета, леукемије и тумора. Видела сам да и се природа малигних тумора потпуно променила. Они су много агресивнији, терапија је мање успешна и тек сад после 24 године долазимо поново у неку фазу у којој смо били 1999, пре лечења тих тумора", каже Грујичић подвлачећи да због тога испоруку пројектила са осиромашеним уранијумом сматра објавом нуклеарног рата.

Најгоре ће бити погођени Украјинци, али уз њих ће страдати и Пољаци и Мађари и Словаци и Чеси, тврди српска министарка најављујући регионалну еколошку катастрофу.

Апелујем на Украјинце да не дозволе помор

Уз малигне болести, последице дејства осиромашеног уранијума су стерилитет код мушкараца, аутоимуне болести, патолошке трудноће, генетски поремећаји код деце, па чак и нижи коефицијент интелигенције.

"Мој апел Украјинцима је да не дозволе да им загаде земљу, воду и ваздух осиромашеним уранијумом. Пре свега њима, јер они ће највише страдати. Не могу да верујем да неко хоће да се ови пројектили користе на њиховој територији да би неко уништио три тенка више", наглашава Даница Грујичић, одговарајући на намеру званичног Лондона да Кијеву пошаље оружје са осиромашеним уранијумом.

Њен је захтев да УН забране коришћење оружја са осиромашеним уранијумом, јер, како каже, кад је код нас оваква ситуација "могу да замислим шта се дешавало несрећном Ираку".

И СЗО би, сматра, морала да учини све, како би се та забрана увела.

"Украјинци, устаните против тих идиота који дозивају пројектиле са осиромашеним уранијумом. То је геноцид према украјинском народу. Ти који би да испоручују то оружје, требало би да буду у Хагу, а не неко други", јасна је министарка.

Кроз страдање нашег народа морамо да покажемо колико су та оружја опасна, уверена је Даница Грујичић, додајући да Србија апелује на успостављање међународне правде која је престала да постоји бомбардовањем 1999. године.

image