Русија

Шојгу: Муниција с уранијумом утицаће и на Украјинце као и на НАТО војнике 1999. на КиМ

Морамо озбиљно да размислимо о даљем току догађаја, видећемо чиме можемо да одговоримо, поручио је Шојгу
Шојгу: Муниција с уранијумом утицаће и на Украјинце као и на НАТО војнике 1999. на КиМGetty © Handout

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО на Косову и Метохији 1999. године.

Он је у интервјуу за телевизију "Русија-1" рекао да је НАТО већ користио такву муницију "током 1999. у интервеницији на Косову и Метохији, у Србији, када су без ичијег допуштења бомбардовали мирне грађане, рушили мостове... " и да су последице њене употребе делимично испитане.

"Било је последица по здравље оних који су користили ту муницију. Било је последица по оне на којима је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом, у питању су озбиљне болести. Међутим, О томе су рађена многа истраживања, али њих то не интересује много – све се то повукло и утихнуло", додао је руски министар, преноси ТАСС.

Морамо озбиљно да размислимо о даљем току догађаја, видећемо чиме можемо да одговоримо, поручио је Шојгу.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди раније је рекла да ће, поред испоруке борбених тенкова "челенџер 2" , Велика Британија Кијеву испоручивати муницију, укључујући гранате које садрже осиромашени уранијум.

Руска амбасада у Лондону упозорила је британску владу да не снабдева Кијев таквом муницијом.

Према речима руских дипломата, овај корак је препун ризика за даљу ескалацију сукоба.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је јуче да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало "све мање корака" до нуклеарног сукоба.

image