Србија и Балкан

Нови притисак на Србију: "Косово" у НАТО четворци са Западног Балкана

Приштинске власти ушле су у политички савез са Албанијом, Црном Гором и Северном Македонијом. За НАТО и против Русије
Нови притисак на Србију: "Косово" у НАТО четворци са Западног Балкана© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Притисци на Србију се настављају, а последњи у низу представља и оснивање Западнобалканске четворке која окупља три суседа Србије и међународно непризнато "Косово". 

У "четворци" пуног имена "Западни Балкан КВАД – 100 одсто усклађеност са спољном политиком ЕУ", са такозваним "Косовом" су се удружили (очекивано) Албанија, али и Црна Гора и Северна Македонија.

Притисак је утолико већи јер је, судећи по објави министра спољних послова Северне Македоније Бујара Османија, реч о политичкој, а не економској или привредној заједници.

Османи је, наиме, у објави на Твитеру навео је платформа Западнобалканске четворке у складу са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, али и са демократским вредностима и принципима.

Он је уз текст објавио и заједничку фотографију са представницима Албаније, тзв. Косова и Црне Горе, које су уз Северну Македонију покренуле ову иницијативу.

"Спутњик" преноси да је фокус на састанку овог квартета био на пуној усклађености са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ , у светлу нове геополитичке реалности, хибридних претњи, енергетске кризе и економских последица "изазваних руском инвазијом на Украјину".

"После агресије Руске Федерације на Украјину, усклађивање са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, али и шире са позицијама и вредностима демократског света, претворило се у један од најважнијих приоритета земаља које теже чланству у ЕУ, али и јасну поруку где ове земље припадају", нагласио је министар Османи на састанку, задовољан због успостављања неформалног форума под називом "КВАД".

Како је рекао, свака од ових земаља (три земље и једне територије) појединачно се показала као поуздан партнер НАТО-а и ЕУ, поштујући режим санкција ЕУ и САД, али и кроз конкретну хуманитарну и другу техничку помоћ Украјини.

Истакнуто је да је заједнички стратешки циљ свих земаља које су успеле да остваре пуну усклађеност са одлукама ЕУ пуна интеграција у Унију.

"У том контексту у вези са актуелним регионалним и међународним дешавањима, процес имплементације и спровођења политика, прописа и стандарда ЕУ представља највиши државни интерес", закључује се у саопштењу на које се позива "Спутњик".

А на коју страну савез "навија" јасно је и из назива "КВАД", будући да се то име оригинално односи на алијансу САД, Аустралије, Јапана и Индије.

Чланство у међународним организацијама једна је од црвених линија, за које је Србија рекла, да их у односима са Приштином неће прећи. 

Поставља се питање какав међународни легитимитет има ова "задруга" три балканске земље и једне српске територије, али је јасно да су суседи Србије склапањем овог парасавеза који има циљ да "угура" Косово у ЕУ, још једном гурнули прст у око суверенитету и територијалном интегритету државе.

image