Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Русија је свесна притисака које Србија трпи, показала је да уме да се одупре (ВИДЕО)

Амбасадор Русије у Београду рекао да је Србија пример да Русија није сама и изолована
Боцан-Харченко: Русија је свесна притисака које Србија трпи, показала је да уме да се одупре (ВИДЕО)© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је његова земља свесна притисака на Србију да уведе санкције Руској Федерацији, али да је Србија кроз историју показала да зна да се одупре притисцима.

После церемоније одавања поште и полагања венаца на гроб руског дипломате Николаја Хартвига, изасланика у Београду последњих година пред избијање Првог светског рата, а поводом обележавања Дана дипломата Русије, Боцан-Харченко је рекао да је Србија пример да његова земља није сама и изолована.

"У овом раздобљу, без обзира на потешкоће са којима смо се суочавали и са којима се још увек суочавамо, Србија се није придружила санкцијама и због тога имамо и имаћемо простор за развој билатералне сарадње, а направљено је пуно тога због чега смо поносни", поручио је руски амбасадор.

Нагласио је да је празник Дана дипломатије изузетно важан, посебно сада када је, каже, потребна додатна мобилизација дипломатије.

"Људи нису у праву када кажу да када ради артиљерија, дипломатија нема шта да ради. То није истина, а посебно не када је у питању дипломатија Руске Федерације. Циљ наше дипломатије је да успоставимо ред, међународно право, истиниту и правичну активност и мултиполарни свет и ред", истакао је Боцан-Харченко, пренео је Танјуг.

Додаје да су јутрос председник Владимир Путин и министар иностраних послова Сергеј Лавров послали поруке поводом празника и високо оценили рад руске дипломатије, због чега, наводи, руске дипломате осећају још већу одговорност.

Истиче да је дипломатија Руске Федерације пуно тога урадила да се униште планови колективног Запада о изолацији Русије.

"Наставићемо рад у међународним организацијама, на нивоу билатералних односа са пријатељским државама што више, што боље. Руска дипломатија је спремна да ради још интензивније и боље, да добије више садржаја у својим активностима", рекао је Боцан-Харченко и додао да би, на мултиратералном плану, свака међународна институција, пре свега оне најважније, требало да раде на основу својих повеља и међународног права.

Поводом посете Србији амбасадора земаља, како је истакао, тзв. "Kвинте" при ОЕБС-у, која је одржана 9. фебруара "скривено", без усаглашавања са Сталним саветом, амбасадор је изразио наду да група није прихваћена као она која делује у име целе организације.

"Они су се понашали и говорили као представници целог ОЕБС-а, што изазива више питања. Они су, наравно, изразили став Квинте о свим питањима. Ми не знамо о чему су причали, али то није прихватљиво. Питаћемо мисију ОЕБС-а овде, да ли су се они придружили тој групи. То је одвојена група која не може да представља цео ОЕБС", сматра руски амбасадор.

Истакао је да је Србија имала коректан приступ, при чему су, како је навео, Квинте да наступа као главни фактор и у ОЕБС-у.

"Око агенде – супротно нормама ОЕБС-а – нема консензуса, нити има шансе да он буде постигнут: француско-немачки план о 'Косову, на пример.Такође је интересантно зашто таква посета није изазвала питања код Мисије ОЕБС-а у Србији, која је пружила подршку такозваној Квинти", упитао је Боцан-Харченко.

Закључио је да тај догађај не зачуђује и уклапа се у линију удруженог Запада на претварање ОЕБС-а из колективног општеевропског института безбедности и сарадње у алат свог диктата.

Подсетимо, руски амбасадор у Србији је у недавном интервјуу рекао да ће коначан статус Косова и Метохије бити дефинисан по завршетку тренутног сукоба између Запада и Русије и стварања нових геополитичких услова.

image