Магазин

Тајна фонтане Дружба Народа - 16 златних фигура као "бисер" Москве и симбол јединства и моћи

Фонтана Дружба Народа прави је скривени драгуљ Москве, а шеснаест златних девојака представљају симбол солидарности и братства Совјетског Савеза и сведоче о снази заједништва и лепоте уметности. Једна од највећих атракција руске престонице која се увек налази на свим туристичким водичима има своје тајне, а ми вас водимо у виртуелни обилазак највеће фонтане на ВДНХ.
Тајна фонтане Дружба Народа - 16 златних фигура као "бисер" Москве и симбол јединства и моћи© Canva / irinabal18

На само неколико станица московским метроом од центра града налази се ВДХН (Изложба достигнућа народне привреде) – комплекс који обухвата преко 250 павиљона, алеје, паркове, фонтане и мноштво ремек-дела архитектуре, од којих се чак 49 воде као споменици културног наслеђа. Једно од њих је и фонтана Дружба Народа, чији назив говори о уједињености и дружењу народа, о којој смо извдојили неколико занимљивости:

16 девојака као 16 совјетских република - златне женске статуе које се налазе на ободу фонтане симбол су република које су својевремено улазиле у састав Совјетског Савета. Зашто 16 статуа, када је република било 15? У време када се фонтана правила постојала је и шеснаеста, Карело-Финска република која је касније постала аутономна покрајина.

За позлату фигура мајстори су утрошили преко шест килограма златних листића – испрва је било планирано да скулптуре буду покривене непрозирним стаклом у боји, али је Јосиф Стаљин инсистирао да се при изради овог споменика, који је симбол моћи једне државе не штеди – наредио је да се све фигуре покрију златом. Свака од статуа израђена је од бронзе, висока четири метра и тешка невероватне две и по тоне, а за позлату је искоришћено преко хиљаду "блокова" златних листића.

Начин на који су девојке распоређене није случајан – тим редоследом биле су поређане и траке на грбу СССР које су симболично представљале републике: Русија, Украјина, Узбекистан, Грузија, Литванија, Летонија, Таџикистан, Туркменистан, Карело-Финска република, Естонија, Јерменија, Молдавија, Киргизија, Азерјебџан, Казахска република и Белорусија. У централном делу налази се бакарни сноп у коме су представљене три главне пољопривредне културе тога времена – пшеница, сунцокрети и конопља.

Неколико девојака у руци држи памук - о значају памука у Совјетском Савезу и данас се приповеда, будући да је он био један од главних "драгуља" Совјетског Савеза који су многи називали и "бело злато Земље". Девојке које су представљале Узбекистан, Таџикистан, Туркменистан, Киргизију и Азербејџан заувек су сачувале сећање на ову вредну пољопривредну културу.

Златне девојке су и симбол плодности – према идеји скулптора, 16 златних девојака представља не само 16 совјетских република, већ и персонификацију Деметре, богиње плодности која силази у свет обичних сељака. Совјетска уметност педесетих година прошлог века доста је била под утицајем класицизма, а отуд и покушај да девојке засене својом појавом ремек-дело класичне уметности, популарне фонтане у Петергофу.

Свака девојка имала је свој прототип - за потребе израде фонтане уметницима је позирало 16 студенткиња, иако су се кроз историју сачували подаци о само три младе даме. Једна од њих је и млада балерина и глумица Вирве Кипле - Парсадањан која је представљала Естонију. Иако се девојка није много занимала за то на којој ће фонтани бити њен лик, данас сваки од преко 30 милиона посетилаца који годишње посете ВДНХ, може је препознати. Друга девојка чији је идентитет познат је Грузијка Родам Амиреџиби, девојка нестварне лепоте и "плаве крви", док је трећа, Гозељ Анамамедова представљала Туркменистан.

Главна фонтана или Златни сноп – испрва је фонтана Дружба Народа требало да се зове Главна фонтана и буде постављена испред павиљона Украјина, али су архитекте убрзо промениле план. Затим је предложен и други назив – Златни сноп, који би одражавао значај пољопривреде и пољопривредних култура у СССР, будући да су пшеница, конопља и памук били прави "цареви поља", да би на крају добила име Дружба Народа, а овај назив допао се и становницима Москве и задржао до дана данашњег.

image