Магазин

Москва има 2 Кремља - Измаиловски Кремљ оживљава стару руску традицију

Кремљ на Црвеном тргу, који је препознатљив по свом изгледу, али и по томе што је био резиденција руских царева, а данас и председника Руске Федерације, није једини Кремљ којим се Москва може похвалити - други, ништа мање леп јесте Измаиловски Кремљ, који се налази на једном од брежуљака на истоку Москве.
Москва има 2 Кремља - Измаиловски Кремљ оживљава стару руску традицију© Pixabay/zoosnow

Измаиловски Кремљ је један од најживописнијих и најупечатљивијих примера древне руске архитектуре у модерној Москви. На први поглед тешко је претпоставити да је комплекс изграђен у 20. веку, а да га руски цареви никад нису посећивали.

Историја овог необичног историјско - културног центра почиње деведесетих година, када су престонички људи из пословних кругова добили идеју да у Москви направе нови комплекс руске културе, који ће, без обзира на све, одговарати свим историјским правилимa па је овај кремљ испројектован је по цртежима царске резиденције из 17. века. Изградња Измаиловског кремља трајала је скоро 10 година, а захваљујући препознатљивој руској архитектури, као и занимљивом садржају, убрзо након отварања нашао се у многим туристичким водичима и постао место које радо посећују како становници Москве, тако и бројни туристи.

Храм Светог Николе - највиша дрвена црква у Русији

На територији комплекса Измаиловски кремљб налази се и храм Светог Николе - највиша дрвена црква у читавој Русији, висине 46 метара. Према старој руској традицији, приликом изградње новог града или села,прво се градио храм. Та традиција задржала се и у Измаилову. Оно што овај храм чини посебним јесте чудо које се догодило 2005. године, када је велики пожар који је захватио Измаилово претио да цео Измаиловски комплекс претвори у пепео. Ватрена стихија која је гутала све пред собом зауставила се тих пред храмом.

У храму се налазе и остаци моштију светих Петра и Февронија, заштитника породичне среће, па је овај храм често место за које се младенци опредељују како би свој брак закључили пред Богом. У Русији се вековима сматрало добрим знаком ако се на дан венчања зачују звона и зато младенци данас приликом венчања три пута ударају у звона, а са звоника храма пуштају беле голубове, што је један од руских свадбених обичаја. Како је мисија Измаиловског кремља оживљавање и задржавање руских традиција, у комплексу се налази и такозвани Дворац за склапање бракова (Дворец бракосочетания) у коме се пред матичарима и сведоцима закључује грађански брак, а заинтересованих да своју свадбу претворе у "царску" из године у годину све је више.

Дворац руске трпезе

Одмах поред храма Светог Николе налази се и Дворац руске трпезе, који је конструисан на начин да својом архитектуром и декоративним елементима представља "копију" царских палата из Коломенског (место где је била великолепна царска резиденција од 260 просторија). Сам дворац може примити до 1000 посетилаца који имају прилику да дегустирају староруске специјалитете, али и новитете руске кухиње, као и уживају у најпопуларнијем (после вотке) напитку, квасу.

Дворац има и пуно балкона, са којих посетиоци могу пратити фестивале, празнике и прославе који се током читаве године организују на главном тргу Измаиловског кремља, док се у свечаним салама, које су део дворца, организују прославе венчања. Можда и најупечатљивији део овог дворца представља његов кров, на коме је приказан породични грб Романових, који приказује грифона који у рукама држи мач и штит.

Вернисаж - пијаца сувенира под отвореним небом

Недалеко од кремља налази се и Измаиловски Вернисаж - базар под отвореним небом, у коме је свако продајно место, ради задржавања аутентичности, направљено од дрвета у традиционалном руском стилу. У Вернисажу се могу пронаћи и купити уникатни ручно рађени сувенири попут популарних "бабушки", балалајки и самовара, а често се одржавају и радионице традиционалних заната попут грнчарије, ковања гвођжа, дубореза, па чак и производње чоколаде и свећа.

Територија Измаилова је одувек била блиско повезана са царском породицом: једна од резиденција династије Романов под царем Алексејем Михајловичем налазила се на обалама Сребрно-Виноградског језера. Поред ње су се налазиле фабрике платна, стакларска и цигларска радионица и салаши. Касније ће управо овде млади Петар Велики почети да лансира своје прве бродове играчке, који ће се за много година претворити у снажну руску флоту. Али већ почетком 19. века, територија је, заједно са старим зградама, почела да пропада и да се празни, зграде су након револуције 1917. године потпуно напуштене, а 20 година касније, срушено је неколико историјских палата као и црква светог Јосифа.

Културни и друштвени живот у Измаилову почео је да оживљава тек 1974. године, када је одлучено да се на тој територији одржи изложба авангардних уметника. 

Данас је Измаиловски Кремљ мешавина белих камених палата и дрвене куле, који госте враћају неколико векова уназад да би разумели живот у старој Русији. Идеолошки стваралац и менаџер пројекта Александар Усхаков, наглашава да је Кремљ изграђен пре свега за оживљавање и очување руских породичних традиција.

image
VV inauguration
banner