Свет

Игуман Лавре Зеленском: Бојте се наших суза

Зар овде не знају да се у Украјини на свештенике врши несносан притисак, да се обављају понижавајући претреси цркава, отимају храмови, злостављају верници, запитао се руски амбасадор Антонов осврћући се на вашингтонски "Самит за демократију" који је у току
Игуман Лавре Зеленском: Бојте се наших суза© Tanjug/ Andrew Kravchenko)

Игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павле запретио је председнику Украјине Владимиру Зеленском небеском казном због протеривања служитеља Лавре.

"Господине председниче! Кажем Вама и вашем чопору да наше сузе неће пасти на земљу, већ ће Вам пасти на главу. Мислите ли да, дошавши на власт преко наших леђа, можете ово да радите? Господ неће опрости ни Вама ни Вашој породици!" – рекао је митрополит у видео обраћању објављеном на Јутјуб каналу Лавре.

Према речима митрополита, Зеленски је директно крив због дешавања око Лавре и због тога што је 220 монаха на улици.

"Зато што нисте могли да примите митрополита кијевског Онуфрија са Синодом. Нисте могли да спречите министра културе, опседнутог бесом, гневом и мржњом – дакле, сва злодела су уз Вашу дозволу. Тешко вама. Бојте се! ", закључио је намесник Лавре.

Истовремено, сам председник Украјине је у вечерњој видео поруци у среду назвао ситуацију око канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) и Кијевско-печерске лавре заштитом друштва од "московских манипулатора вером".

Зеленски је Украјину назвао и "територијом највеће верске слободе" у овом делу Европе.

Дирекција резервата Кијевско-печерске лавре, која је под руководством државе, је 10. марта објавила раскид закупа Светоуспенске Кијевско-печерске лавре УПЦ на неодређено време и наредила монасима да је напусте до 30. марта.

Митрополит Павле је био изричит када је рекао да братија неће напустити манастир, с обзиром да је протеривање монаха незаконито. Свети синод УПЦ је раније покушавао да прича са Зеленским, који их није примио у своју канцеларију, већ их је пустио да чекају на улици, док их сирене за ваздушну опасност нису приморале да се повуку. Више пута су слали апел и украјинском председнику и целом свету у нади да ће међународна заједница утицати да прогон једине канонске православне цркве у Украјини престане.

У среду ујутро управа музеја-резервата обавестила је да свештенство и монаштво УПЦ морају да напусте Лавру пре поноћи, а расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) именовала је свог "игумана" Лавре – отпадника из УПЦ, архимандрита Аврамија, због чега му је УПЦ забранила да служи свету литургију.

У Кијеву је 2018. године од расколничких црквених структура створена ПЦУ која је добила аутокефалност од цариградског патријарха Вартоломеја и коју не признаје већина православног света. 

После њеног стварања, њене присталице су почеле силом да заузимају храмове канонске УПЦ, а о намери да заузме храмове Лавре је још 2018. године говорио поглавар ПЦУ Епифаније.

Антонов: У Вашингтону ћуте

Прогон монаха долази у време када се у Вашингтону одржава "Самит за демократију” на коме се чују пароле о потреби поштовања слободе појединца, говора, савести и вере, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Међутим, учесници самита, који организује САД, нису реаговали на репресије против УПЦ, што је у супротности са декларисаним циљевима форума, истакао је Антонов, а наводи се у саопштењу амбасаде.

"Репресија над Украјинском православном црквом је флагрантно кршење верских права и слобода загарантованих универзалним међународним правним документима, као и очит пример дискриминације верника", навео је дипломата у писаном саопштењу руског дипломатског представништва.

Нереаговање на монструозне поступке кијевских власти је у супротности са њеним декларисаним циљевима, нагласио је Антонов и упитао: "Какво је ћутање учесника догађаја у вези са дискриминацијом становника манастира? Да ли је то равнодушност, двоструки стандарди или потврда слепог придржавања смерница САД?"

"Зар овде не знају да се у Украјини на свештенике врши несносан притисак, да се врше понижавајући претреси цркава, отимају цркве, злостављају верници којима се прети физичким насиљем и одузимањем држављанства", запитао се руски дипломата.

Није јасно зашто би организатори самита позвали Зеленског, који је, како каже Антонов, организовао оргију безакоња зарад цепања православног света.

"Чему нас таква фигура може научити", запитао се он.

Према његовим речима, Американци треба да се охрабре и да са морализовања на "Самиту за демократију" пређу на конкретне кораке за окончање богохуљења и прогона православаца.

image