Свет

Сијарто: Санкције ЕУ против Москве су грешка, не одустајемо од уговора са "Гаспромом"

Свесна неопходности руских енергената, Мађарска неће прекидати сарадњу с поузданим партнерима
Сијарто: Санкције ЕУ против Москве су грешка, не одустајемо од уговора са "Гаспромом"© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Санкције које је Европска унија увела Русији су грешка Брисела због које Европа сад плаћа гас седам пута више него Сједињене Америчке Државе, док за струју издваја трипут више од Кине, оценио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Све ово умањује европску конкурентност на светском тржишту, додао је он.

"Последица бриселске грешке је то да се европска конкурентност на глобалном тржишту у великој мери смањује, јер је тешко парирати, рецимо, америчкој економији кад у Европи седам пута више плаћамо гас од САД. Тешко је бити конкурент и кинеској економији када Европа плаћа струју трипут више од Кине", рекао је Сијарто током излагања у Привредној комори Мађарске. 

Свесна неопходности руских енергената, Мађарска неће прекидати сарадњу с поузданим партнерима, то јест неће одустати од дугорочног уговора с "Гаспромом", јер он гарантује поуздане испоруке гаса у годинама које долазе.

"Потписали смо дугорочни уговор који предвиђа испоруку 4,5 милијарди кубних метара природног гаса из Русије током 15 година. Не желимо да га смањујемо, јер за то нема разлога. 'Гаспром' је апсолутно поуздан партнер, а уговор Мађарској дугорочно обезбеђује гас", рекао је Сијарто након састанка министара енергетике земаља Организације турских држава, који је данас одржан у Будимпешти.

Међутим, иако је Будимпешта више пута упозоравала на штету коју Старом континенту наносе санкције уведене Руској Федерацији, а најпре оне које се тичу (јефтиних) руских енергената, Мађарска се ипак нашла на списку непријатељских земаља РФ будући да је део ЕУ, односно да је потписала све антируске пакете санкција Брисела.

То је данас потврдио руски амбасадор у Мађарској Јевгениј Станиславов у интервјуу за "РИА Новости", али и додао канали комуникације остају отворени.

На питање да прокоментарише ту одлуку Русије, Сијарто је рекао да "у томе нема ништа ново", те подсетио да је руска влада објавила своју листу непријатељских земаља пре много месеци и да су на њој биле све чланице ЕУ.

То пак не омета енергетску сарадњу Мађарске и Русије, која "тече глатко", нагласио је министар и додао да је то потврђено током телефонског разговора 28. марта с потпредседником руске владе Александром Новаком.

Руски гас, који покрива већину мађарских потреба, до те земље стиже кроз гасовод "Турски ток" преко Бугарске и Србије а на основу уговора с "Гаспромом". Прошле године је овим путем увезла 4,8 милијарди кубних метара гаса.

image