Србија и Балкан

Сијарто: Без руских извора снабдевање гасом је немогуће

Када је први пакет санкција уведен, они који су то увели, рекли су да ће се Русија овим санкцијама економски упропастити и неће бити у могућности да настави сукоб, што ће довести до мира. Сада смо дошли до десетог пакета санкција, а Русија није поклекла, навео је Сијарто
Сијарто: Без руских извора снабдевање гасом је немогуће© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Безбедно снабдевање Мађарске природним гасом без руских извора је данас немогуће, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто на панелу "Енергетска стабилност и енергетска независност у региону" у склопу Самита енергетике "СЕТ Требиње 2023".

Мађарски министар спољних послова је поручио да му је увек задовољство боравити у Српској и захвалио си председнику Републике Српске Милораду Додику на позиву.

Сијарто је истакао да је Мађарска у специјалној ситуацији јер већи део својих енергетских потреба увози и додао да су његовој земљи потребни енергенти, односно природни гас.

"Реалност у случају Мађарске јесте да је безбедно снабдевање наше земље природним гасом без руских извора данас немогуће. Учинили смо озбиљне напоре да извршимо дизерфикацију природног гаса, а да би то било успешно потребно нам је више времена", рекао је Сијарто.

Сијарто је истакао да је "Гаспром" партнер који се држи својих уговорних обавеза и да Мађарска нема намеру да престане са набавком гаса из Русије.

"Из "Гаспрома" су били отворени да разговарамо о повећаној количини набавног гаса. Што се тиче санкција, немамо намеру да престанемо са набавком гаса из Русије. Када је први пакет санкција уведен, они који су то увели, рекли су да ће се Русија овим санкцијама економски упропастити и неће бити у могућности да настави рат, што ће довести до мира. Сада смо дошли до десетог пакета санкција, а Русија није поклекла, навео је Сијарто на панелу.

Поводом сукоба у Украјини Сијарто је навео да Мађари желе да се склопи мир јер они као земља која се налази у суседству трпе тешке последице.

"Представљам земљу која се налази у суседству самог рата и пошто смо близу тих ратних догађаја, посљедице су тешке по нас. Због тога ми Мађари желимо да се склопи мир у Украјину", рекао је он.

Министар спољних послова Мађарске је нагласио је да су санкције Русији "тотални неуспех".

"Бриселске санкције наносе проблеме земљама у Европи. Висока инфлацијска стопа је последица санкција, а то је нама из Европе већи проблем него Русима. Ако гледамо чињенице, те санкције немају никаквог смисла, а чак су и штетне, каже Сијарто.

Сијарто је поручио да "они који мисле да на Западном Балкану било шта може да се реши санкцијама, појма немају о Балкану" и додао да је њима "сам Балкан непознаница".

"Треба да поштују вољу народа који живе у регији Западног Балкана. Председник Додик је победио на изборима, то су гласачи одлучили а на свима је да ту одлуку поштују. Они који желе да се против председника Додика уведу санкције, не указују поштовање народу РС. Док смо ми на власти у Мађарској, председник Додик се неће наћи на никаквој листи санкција, јасан је био Сијарто.

image
VV inauguration
banner