Србија и Балкан

Митрополија црногорско-приморска: Отворена антицрквена кампања Ђукановића

У саопштењу се истиче да би "свађалачка политика" Мила Ђукановића могла да врати поделе и дуготрајну кризу у црногорско друштво
Митрополија црногорско-приморска: Отворена антицрквена кампања Ђукановићаwww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Председнички избори у Црној Гори, поред бројних политичких тема, показују отворену антицрквену кампању кандидата и актуелног председника државе Мила Ђукановића, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Из Митрополије су навели да Ђукановићеви наступи и говори његових промотера, Српску православну цркву означавају као државног непријатеља, црквене обреде као назадну и превазиђену праксу и да је очигледно да и даље претендују да са државних позиција уређују унутрашње ствари Цркве.

У Митрополији сматрају да се све то коси са државним Уставом и утврђеним добрим обичајима грађанског друштва.

Наводи се да се последњих неколико година, "уз Божију помоћ", пуно тога променило набоље у односу Цркве и државе Црне Горе.

"Међутим, крајње нецивилизована реторика политичара који тражи нови, заправо трећи, мандат од грађана, уноси немир и зебњу међу свештенством и верницима, да би његова свађалачка политика могла вратити поделе и дуготрајну кризу у црногорско друштво. Уверени смо да је таква политика већ превазиђена, што ће грађани и потврдити на предстојећим изборима", закључује у саопштењу  МЦП."Понављамо позив верницима и другим људима добре воље, да изађу и на други круг председничких избора, искористе право и одговоре на обавезу коју им прописују Устав и начела демократског друштва, чувајући својим избором принципе одвојености и међусобног уважавања Државе и Цркве", закључује се у саопштењу.

Други круг председничких избора у Црној Гори заказан је за 2. април. У првом кругу Мило Ђукановић је освојио 36 одсто гласова, док је Јаков Милатовић 29 одсто.

Према истраживању које спровела Нова српска политичка мисао (НСПМ) веће шансе за победу у другом кругу има Милатовић.

Према њиховим проценама ниједан глас оних који су у првом кругу гласали за Мандића, Бечића и Даниловића неће отићи Ђукановићу па актуелном председнику одговара да део тих бирача не изађе на изборе.

Ђукановић је у првом кругу имао предност од шест одсто у односу на противкандидата, тако да он може да рачуна на три одсто гласова Драгиње Вуксановић Станковић, док  Милатовић има помоћ од 30 одсто гласова оних који су га подржали у другом кругу, а ради се о лидерима Демократског фронта, Демократа, Уједињене ЦГ, СНП, УРЕ, Радничке партије и Праве ЦГ, оцењују из НСПМ. 

image