Србија и Балкан

Истраживање НСПМ за РТ Балкан: Црна Гора не воли НАТО; СПЦ, Србија и Русија изнад свих

Описујући свој однос према неколико земаља и институција кроз оцене од један до пет, Црногорци су најгоре оценили Северноатлантски савез и САД, а најбоље Митрополију црногорско-приморску и Србију, показало је истраживање НСПМ-а урађено за РТ Балкан
Истраживање НСПМ за РТ Балкан: Црна Гора не воли НАТО; СПЦ, Србија и Русија изнад свих© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Више од половине грађана Црне Горе, односно око 60 одсто њих, има веома негативан или негативан став према НАТО-у, показало је истраживање које је за РТ Балкан урадила Нова српска политичка мисао.

Описујући свој однос према неколико земаља и институција кроз оцене од један до пет, испитаници су најгоре оценили НАТО и САД, а најбоље Митрополију црногорско-приморску (МПЦ) Српске православне цркве и Србију.

Истраживање Нове српске политичке мисли за РТ Балкан обављено је почетком марта ове године и урађено је на репрезентативном узроку од 1.000 испитаника у Црној Гори.

Резултати су показали да 52 одсто испитаника има веома негативан став (оцена 1) према НАТО-у, а девет одсто негативан (оцена 2). Такође, 11 одсто Црногораца дало је највишу оцену - пет - Северноатлантској алијанси. Према САД веома негативан став има 41 одсто њих, док негативан став има 11 одсто учесника истраживања. Веома позитиван став према Америци има такође 11 одсто испитаника.

Према МПЦ веома позитиван став (оцена 5) има 64 одсто учесника истраживања, њих шест одсто има позитиван став (оцена 4), док веома позитиван став према Србији има 52 одсто испитаника, а 20 одсто позитиван. Најнижом оценом 1 свој однос према Митрополији црногорско-приморској описало је пет одсто испитаника, док је Србија кеца добила од само четири одсто њих.

Нешто више од трећине испитаника има веома позитиван став према Русији (33 одсто), 15 одсто свој однос описује као позитиван, док веома негативан став има 19 одсто њих.

Није изненађење да је СПЦ Митрополија црногорско-приморска убедљиво најпопуларнија и најбоље оцењена институција, каже за РТ Балкан главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић.

"И митрополит Јоаникије лично је најбоље оцењен. Али, оно што је можда неке могло да изненади то је да је одмах иза митрополије Србија, упркос континуираној антисрпској кампањи која се годинама води од стране црногорске власти. А на трећем месту је, гле чуда, Русија", каже Вукадиновић.

Две трећине Црногораца не подржава увођење санкција Русији

Он додаје да је однос према ЕУ умерен, доминирају тројке, ту негде је и Хрватска, а најлошије стоје НАТО и САД.

"То је у дијаметралној супротности са прокламованом државном политиком током низа година", истиче Вукадиновић.

Он издваја још један занимљив налаз: став Црногораца према увођењу санкција Русији. Наиме, 66 одсто испитаника не подржава увођење санкција Русији, док 22 одсто подржава такву меру.

"Упада у очи да је без обзира на то што је Црна Гора чланица НАТО и што као напредује на европском путу апсолутна већина грађана Црне Горе не подржава увођење санкција Русији, и то је нешто ниже него у Србији", наглашава Вукадиновић.

За разлику од Србије, где такође према истраживању НСПМ-а урађеном крајем прошле године за РТ Балкан 36 одсто грађана подржава улазак у ЕУ, у Црној Гори се ради о натполовичној већини. Наиме, 59 одсто испитаника рекло је да подржава улазак своје земље у ЕУ, док се њих 31 одсто противи томе.

"Најупадљивија разлика у односу на Србију је то што је ЕУ у Црној Гори још увек привлачан и пожељан политички идеал. То се можда може објаснити тиме што за разлику од Србије, Црној Гори се формално не траже за улазак у чланству такве ствари какве се траже од Србије, мислим, наравно, на Косово и Метохију", каже Вукадиновић.

Више од половине Црногораца криве САД и НАТО за сукоб у Украјини

Учесници истраживања одговарали су и на питања о руско-украјинском конфликту. Слично као и у Србији, где је такође за потребе РТ Балкан НСПМ крајем прошле године урадио истраживање чији је део било и питање: ко је према вашем мишљењу крив за рат у Украјини, и у Црној Гори већина грађана за сукоб не криви ниједну од ове две земље. Наиме, 52 одсто Црногораца сматра да су за конфликт криве САД и НАТО, а 28 одсто њих нема став. Русију као кривца означава 16 одсто испитаника, а Украјину четири одсто.

Највише грађана не зна ко ће победити у сукобу Русије и Украјине (47 одсто), Русију као победника види 41 одсто њих, а Украјину четири одсто испитаника.

Занимљиво је и да 35 одсто испитаника мисли да медији у Црној Гори навијају за украјинску страну, а 23 одсто сматра да углавном извештавају објективно. Ипак, највише њих, 39 одсто, нема став о томе како црногорски медији извештавају о руско-украјинском сукобу. Свега три одсто учесника истраживања мисли да црногорски медији навијају за руску страну.

"То је тај раскорак, тај налаз је занимљив јер показује да велики број грађана Црне Горе мисли да су медији пристрасни и да су на украјинској страни. Али то очигледно није успело да промени мишљење о кључним темама и актерима овог сукоба", наглашава Вукадиновић.

Према овом истраживању, огромна већина Црногораца не подржава праксу гашења руских медија (76 одсто), а десет одсто њих би подржало овакав потез.