Србија и Балкан

Кинеска компанија поклања 150.000 долара студентима факултета техничких наука у Србији

Српским академцима новац донира компанија "Хуавеј технолоџис" кроз програм ИЦТ Академија, захваљујући уговору који су потписали са Бранком Ружићем, министром просвете
Кинеска компанија поклања 150.000 долара студентима факултета техничких наука у Србији© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Студентима Факултета техничких наука у Новом Саду, Електротехничког и Саобраћајног факултета у Нишу, Техничког факултета у Чачку, Природно-математичког и Факултета инжењерских наука у Крагујевцу биће додељене стипендије вредне 150.000 хиљада долара, преноси "Политика".

Ова средства ће српским академцима даривати компанија "Хуавеј технолоџис" кроз програм ИЦТ Академија, захваљујући уговору који су потписали са Бранком Ружићем, министром просвете.

Ружић је захвалио кинеском предузећу што је препознало значај подршке најбољим студентима на седам техничких факултета у Србији и додао да је најбоља, најисплативија и најдрагоценија инвестиција у сваком друштву улагање у образовање.

Потписивању је присуствовала и  амбасадорка Кине, Чен Бо, која је изјавила да њена земља и Србија традиционално придају велики значај образовању и да је заједничка жеља две државе да кроз јачање едукације младима обезбеде још боље прилике и још више могућности.

Развој образовања није само обавеза државе и породице већ целокупног друштва. Зато ми је  изузетно драго што је ова високотехнолошка компанија спремна да преузме ту одговорност, а захваљујем и Министарству просвете то је кинеским фирмама пружа прилике за сарадњу, рекла је кинеска амбасадорка.

Она је изразила наду да ће ова донација "омогућити студентима боље услове за учење" и да ће, како је истакла, "они у будућности, заједно са нама развијати ИТ индустрију".

Директор мултинационалне компаније "Хуавеј технолоџис" у Србији, Чен Чен потврдио је да студенти неће имати никакву обавезу према њима, али да ће сваки стипендиста добити могућност запослења у тој фирми.

Он је истакао да су посвећени улагању у образовање и развој младих талената у области информационо-комуникационих технологија, и да им је веома значајна са Министарством просвете.

image