Србија и Балкан

Ухапшени полицајци који су ранили Јовановића: "Убиство у покушају" и "непријављивање кривичног дела"

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља објавио је да прелиминарна истрага показује да се возач наводно није зауставио након сигнала полицајца да то учини и да је наставио вожњу према Звечану
Ухапшени полицајци који су ранили Јовановића: "Убиство у покушају" и "непријављивање кривичног дела"© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Полицајац који је ранио Милана Јовановића из Звечана, као и још тројица који случај нису пријавили, терете се за кривична дела "убиство у покушају" и "непријављивање кривичног дела", саопштено је вечерас из полицијског инспектората Косова (ПИК).

Истражитељи полицијског инспектората Косова ухапсили су, како се наводи, четири полицајца који су у понедељак увече у близини Лепосавића ранили једну особу.

"Полицијски инспекторат Косова саопштава да су на основу до сада добијених информација и доказа, суспендована четири полицијска службеника, три службеника која нису пријавила случај и један службеник због непријављивања и учешћа у случају", наводи се у саопштењу ПИК-а.

Након што су предузели више истражних радњи у координацији са тужилаштвом, истражитељи полицијског инспектората су, како се додаје, данас у вечерњим сатима ухапсили четири полицијска службеника због сумње да су починили кривично дело "непријављивање кривичног дела", а један од њих је осумњичен за кривично дело "убиство у покушају".

Одлуком тужиоца одређено им је задржавање од 48 сати, додају из полицијског инспектората.

Свечља: Србин рањен јер је одбио да стане полицији

Полицајцу који је пуцао на Милана Јовановића и тројици који нису пријавили случај, одређено је полицијско задржавање од 48 сати, саопштио је претходно вечерас министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља.

Он је на Фејсбуку објавио да се истрага због рањавања Милана Јовановића код Бистричког моста, на путу између Косовске Митровице према Лепосавићу, наставља и да ће сви који су починили прекршај бити кажњени.

"Након обављеног разговора инспектората полиције и одлуком тужиоца, четири полицијска службеника су ухапшена и одређено им је полицијско задржавање од 48 сати. Тројица полицијских службеника се сумњиче да нису пријавили случај, а један због сумње да је пуцао из ватреног оружја. Раније данас, на препоруку полицијског инспектората косова, косовска полиција их је суспендовала", написао је Свечља.

Он је такође додао да прелиминарна истрага показује да се возач М.Ј. наводно није зауставио након сигнала полицајца да то учини и да је наставио вожњу према Звечану.

"Након тога, полицијски службеник је пуцао из пиштоља на аутомобил, при чему је повређен грађанин М.Ј.", додао је.

После рањавања Милана Јовановића, косовска полиција је у саопштењу негирала да су полицајци, како су написали, на било који начин умешани у пуцњаву и рањавање Србина Милана Јовановића из Звечана, да би тек после подне у новом саопштењу објавила да су четири полицајца суспендована због овог случаја.

Јовановић се још увек налази на лечењу у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици и како Тањуг сазнаје, његово стање је после операције стабилно и он је ван животне опасности.

Претходно је портал Калџо пренео да се четворица полицијских службеника налазе на саслушању.

Према сазнањима тог портала, осумњичени да је ранио Јовановића је полицајац К. Пепај, док су остала тројица која нису пријавила случај С. Ука, М. Мућићи и Ф. Маљоку, а сви припадају специјалној оперативној јединици Приштина.

Милан Јовановић рањен је касно синоћ у близини пункта специјалне јединице Косовске полиције, код Бистричког моста недалеко од Звечана, а Косовска полиција најпре је јутрос саопштила да ниједан њен службеник није умешан у тај случај, да би током дана уследило ново саопштење у којем је наведено да су четворица полицајца суспендована, а да се један од њих сумњичи "да је пуцао из оружја".

image