Србија и Балкан

Суспендована четири косовска полицајца, један умешан у рањавање Милана Јовановића

На основу достављених доказа, предузете су мере суспензије полицијског службеника, пошто није пријавио случај и своје учешће у случају, због чега је косовска полиција издала обавештење да није умешана у пуцњаву из ватреног оружја, наводи се у саопштењу
Суспендована четири косовска полицајца, један умешан у рањавање Милана ЈовановићаGetty © Ferdi Limani

Неколико сати након што се полиција тзв. Косова огласила саопштењем у којем је тврдила да ниједан њен службеник није био умешан у рањавање Милана Јовановића, синоћ код Бистричког моста у близини Звечана, уследило је ново саопштење у коме се наводи да су "четири полицајца суспендована, а један се сумњичи да је пуцао из оружја".

У саопштењу косовске полиције се наводи да је као резултат интензивне истраге са релевантним полицијским јединицама са регионалног и централног нивоа, са циљем да се што пре расветли овај случај, омогућено прибављање доказа који указују на сумњу у могућу умешаност полицијског службеника у пуцњаву.

"На основу достављених информација и доказа, предузете су мере суспензије полицијског службеника, пошто није пријавио случај и своје учешће у случају, због чега је косовска полиција издала обавештење да није умешана у размени или пуцњави из ватреног оружја. Такође, мере суспензије су предузете и против још три службеника потенцијално умешана у случај", наводи се у саопштењу.

У циљу даљег информисања јавности о поступању полиције и налазима службених истрага, сумња се да је у овај случај умешан полицијски службеник па је косовска полиција, по законским процедурама, одмах обавестила Полицијски Инспекторат тзв. Косова и надлежно тужилаштво.

"Полиција 'Косова' ће наставити да обавља службене дужности у складу са законским овлашћењима, на правичан и непристрасан начин, без обзира на то ко је укључен у случај и ни под којим околностима, неће поступати другачије, само у складу са важећим законима. Истовремено, полиција тзв. Косова ће блиско сарађивати са полицијским Инспекторатом и Државним тужилаштвом, како би наставили да позивају на одговорност полицајце, који крше и не поступају по највишим етичким и професионалним стандардима", пише у саопштењу.

Петковић: Полиција показала да је цео дан лагала

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је полиција тзв. Косова показала да је цео дан лагала о овом случају.

Петковић је на Фејсбуку, након што је "косовска" полиција првобитно негирала умешаност у случај рањавања Јовановића, а потом саопштила да су четворица њених припадника суспендована тим поводом, упитао да ли ће се Приштина и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља извинити Јовановићу и да ли ће ико од представника међународне заједнице осудити његово рањавање.

"Косовска полиција је управо признала да је пуцала у Србина Милана Јовановића и показала да су цео дан лагали о упуцаном Србину, породичном човеку, оцу троје деце који је тек пуком срећом преживео", навео је Петковић.

Како је додао, "када смо прозвали тзв. министра Свечљу да покаже доказе и снимке са нелегалног пункта на Бистричком мосту, морао је да призна лаж да косовска полиција није пуцала у Србина из Звечана".

"Сада сви могу да виде да је РОСУ директно одговорна за ово рањавање. При том, колико год у Приштини покушавали да по свом опробаном рецепту криминализују Милана Јовановића, нису успели ништа да му пришију и јасно је да су у њега пуцали само зато што је Србин!", нагласио је Петковић.

Упитао је да ли ће се Приштина и Свечља извинити Милану Јовановићу и његовој породици за страхоту коју су претрпели.

"Да ли ће ико од представника међународне заједнице да осуди рањавање Милана Јовановића и проливену српску крв, бар упола жустро као што су осуђивали неке друге догађаје? Чекамо њихове реакције, јер ће то показати право лице демократије за коју се наизглед декларативно залажу", поручио је Петковић.

Он је оценио да је "сада свима јасно да нелегални пункт Косовске полиције на Бистричком мосту мора бити уклоњен под хитно, јер служи искључиво за малтретирање и иживљавање над Србима", на шта, како је нагласио, Београд и Српска листа све време упозоравају.

Петковић је поручио да, после овог догађаја, нико више не може да тврди да је полиција Аљбина Куртија на северу КиМ ту да би обезбеђивала некакав мир и безбедност, већ напротив - да би терорисала и застрашивала Србе.

image