Србија и Балкан

Срби забринути зато што је амбасадор САД забринут: Изјава Ховенијера срамна

Свим грађанима је јасно да амбасадори Квинте раде све супротно од оног што је неопходно за нормализацију односа на Косову и Метохији, кажу из Српске листе
Срби забринути зато што је амбасадор САД забринут: Изјава Ховенијера срамнаwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Српска листа саопштила је да су та странка и српски народ на Косову и Метохији дубоко забринути због тога што је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер забринут.

"Уместо да јасно осуди покушај убиства Милана Јовановића прошле ноћи на нелегалном пункту Куртијевих параполицијских јединица на Бистричком мосту, он је забринут", саопштила је Српска листа након што је Ховенијер изјавио да су САД забринуте због тога што је полиција тзв. Косова првобитно порицала учешће у инциденту у коме је рањен Србин из Звечана Милан Јовановић.

"Тек након што је Српска листа реаговала и указала да је Милан Јовановић жртва оружаног напада од стране Куртијевих специјалаца који се нелегално налазе на северу Косова и Метохије, касно поподне се огласио забринути господин Ховенијер и упутио ову срамну изјаву којом умањује одговорност оних који су пролили српску крв, чиме је забринути амбасадор изазвао забринутост читавог српског народа, посебно јер он ради на нормализацији ситуације", навела је Српска листа.

Штавише, како наглашавају, ово није први случај у коме се релативизује напад на Србе и умањује одговорност злочинаца.

"Подсећања ради, због изгорелог аутомобила за шта није утврђена ничија одговорност, реаговале су све амбасаде Квинте, међународне мисије и организације, а неки амбасадори чак прозивали Српску листу, а када се по трећи пут пуца у Србина, цивила, синоћ, чак и на оца троје деце, нема осуда од стране амбасадора Квинте, нити захтева да се престане са нападима на недужне српске грађане", пише у саопштењу.

Оваквим деловањем, поручују из Српске листе, свим грађанима је јасно да амбасадори Квинте раде све супротно од оног што је неопходно за нормализацију односа на Косову и Метохији.

Ховенијер је раније поручио да "званичници косовске полиције морају спровести дубоку и кредибилну истрагу".

"САД су забринуте због првобитног порицања, до којег је дошло без дужне обазривости. Они који су одговорни за криминалне акције морају одговарати за њих. САД подржавају косовске институције владавине права у унапређењу заједничке визије демократске, мултиетничке државе", написао је Ховенијер.

image